Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg Новините от Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg//assets/images/logo.svg Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg Къде забраняват TikTok? И къде го ограничават Сенатът в САЩ прие законопроект, който дава на TikTok следния ултиматум - или приложението трябва да бъде продадено на американска компания, или ще бъде забранено в страната след девет месеца. Основанието? Компанията собственик ByteDance е под влиянието на китайското правителство и съответно би могла да предаде чувствителни данни за американски граждани на режима в Пекин.

От ByteDance отхвърлят тези обвинения, но законът вече беше приет в Горната камара на Конгреса и подписан от президента Джо Байдън.

TikTok има проблеми и с европейските институции, но по различни причини - според ЕС приложението носи сериозен риск от пристрастяване у младите хора и може да повлияе на психиката им. В отговор на това компанията първоначално премахна функцията за възнаграждение във вторичното приложение TikTok Lite в ЕС, където срещу гледането на видеоклипове потребителите получават ваучери за закупуване на реални стоки.

Къде TikTok е забранен?

Една от първите държави, която ограничи достъпа до китайски приложения, беше съседът на Китай - Индия. От 2020 г. в страната е наложена трайна забрана на общо около 60 китайски приложения, сред които и TikTok. Официалната причина са рискове за сигурността на потребителите.

Талибаните забраниха TikTok през 2022 - около година след повторното си идване на власт в Афганистан. Техният аргумент гласи: морални съображения. Жителите на Иран също нямат достъп доTikTok, но тоталитарното правителството на моллите е ограничило достъпа до почти всички социални мрежи. По сходни причини социалната мрежа е недостъпна и в Киргизстан, Узбекистан, Непал и Сомалия.

Пакистан няколко пъти временно спира достъпа до TikTok заради неподходящо съдържание. Приложението е отблокирано, след като собствениците му коригират филтрите си за съдържание.

В Русия подобно "неподходящо" съдържание са публикациинте, в които не се споделя визията за войната в Украйна, разпространявана от Кремъл.

В самия Китай приложението е блокирано за чужди телефони, така че да бъде използван само китайският му еквивалент. Други държави също са ограничавали достъпа временно - Азербайджан по време на конфликта с Армения в Нагорни Карабах през 2020 година или Сенегал при задържането на опозиционния политик Усман Сонко.

Ограничения за служебните телефони

В момента 16 държави, повечето от които в Европа, забраняват използването на ТикТок на служебните телефони на държавни служители. В САЩ и Канада такава забрана важи от 2023 година за служителите на Федералното правителство. През март същата година правителствата на Австралия и Нова Зеландия също наредиха на служителите си да изтрият ТикТок от служебните устройства. Примера им последваха и във Великобритания, Нидерландия и Норвегия. В Дания TikTok е забранен за служителите на :инистерството на отбраната, в Латвия - за тези във външно министерство.

В Германия също има призиви да се ограничи достъпът и използването на ТикТок. Опозицията в лицето на християндемократите дори призовава за блокирането на приложението. Засега обаче ограничения не са въведени.

"Дойче веле"

]]>
https://clubz.bg/149244 https://clubz.bg/149244 Mon, 29 Apr 2024 18:02:51 GMT Mon, 29 Apr 2024 18:16:46 GMT
ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: менте подписи и румънски принцове Нюзфийдът днес е ясен: "който никога не е боднал един измислен подпис някъде фиктивно, само и само по-бързо да се отметне някоя глупава и бюрократична задача - нека пръв хвърли камък". В смисъл - по Кирил Петков и Лена Бориславова.

Обаче звездите сякаш нашепват, че прокуратурата изобщо не е навита с лека ръка да махне и да отмине при такава "подадена й топка" - помните списъците с незаловените бандити, които Петков подигравателно носеше на Гешев, нали?

А нашата прокуратура трайно е доказала през годините, че не успява да устои на изкушението да се превърне в мощен играч по изборите. Да припомняме ли NEXO, които сега най-вероятно ще ни осъдят за милиарди.

Путин удари Одеса - ей така... Този град нито е близо до териториалните му апетити (да се надяваме!), нито му пречи - просто е красив и цивилизован... Що па да не го размажем, просто защото можем?!

Други случки от широкия бял свят: в Румъния ефективно са си осъдили принца, че си е реституирал резиденция - в ущърб на обществения интерес. При това го издирват и възнамеряват да го вкарат в затвора ефективно. То той не бил баш принц, де...

И все пак - каква странна държава, не смятате ли?!

]]>
https://clubz.bg/149243 https://clubz.bg/149243 Mon, 29 Apr 2024 17:26:10 GMT Mon, 29 Apr 2024 17:52:11 GMT
Непризнат румънски принц остава в ареста в Малта Паул Филип Румънски, непризнат член на румънското кралско семейство, е задържан в ареста в Малта до 9 май. Това съобщи министърът на правосъдието на Румъния Алина Горгиу на официалния си профил в социалната мрежа фейсбук, пише БТА.

“Молбата му да бъде освободен под гаранция е отхвърлена - решение, което може да бъде обжалвано. Министерството на правосъдието на Румъния ще продължи усилията си за това принцът да излежи присъдата си в Румъния, както прави с всеки беглец от румънската държава.

Ще предоставим всички необходими документи и информация, за да може съдът в Малта да одобри предаването на беглеца”, написа Алина Горгиу.

По-рано днес каналът Диджи24 съобщи, че принцът е бил заловен в Малта. Според цитираните от медията източници той е бил на почивка в курорт, откъдето е бил заловен от полицията. Принцът се укриваше почти четири години от властите в Румъния, където е осъден на 3 години и 4 месеца затвор.

През юни 2022 г. той бе заловен в Париж, но съдът във Франция категорично отхвърли предаването му на румънските власти. Днес те отново настояват принцът да бъде екстрадиран в Румъния, за да излежи присъдата си от 2020 г.

Паул Филип Румънски е обвинен в търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществените интереси. Той беше осъден по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса, намираща се недалеч от Букурещ и гората Снагов - защитена природна зона в южния окръг Илфов.

По делото "Фермата Баняса", което започна през 2016 г., бяха изпратени на съд 22 души, включително румънският бизнесмен Ремус Труйка, израелският милиардер Бени Щайнмец и редица други. Според Националната дирекция за борба с корупцията обвиняемите са сформирали организирана престъпна група, която имала за цел да осигури незаконната реституция на множество имоти, за които Паул Румънски претендирал.

През декември 2020 г. Върховният касационен съд произнесе окончателните присъди, възлизащи сумарно на 79 години затвор. Щетите по делото се оценяват на 145 милиона евро.

Паул Филип Хоенцолерн е роден през 1948 г. във Франция. Той е син на Карол Ламбрино, роден от морганатичния брак през 1918 г. на румънския принц Карол (бъдещия крал Карол Втори), и Зизи Ламбрино, който година по-късно е анулиран. Паул не е признат за законен член на румънското кралско семейство.

]]>
https://clubz.bg/149242 https://clubz.bg/149242 Mon, 29 Apr 2024 17:13:08 GMT Mon, 29 Apr 2024 17:21:26 GMT
Двама убити и осем - ранени вследствие на ракетна атака в Одеса Двама души са били убити, а осем - ранени, вследствие на ракетната атака в Одеса днес, обяви председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, цитиран от БТА.

Малко по-рано той съобщи за осем ранени.

Има щети по жилищни сгради и гражданска инфраструктура. Представители на ресорните служби са изпратени на мястото на ракетния удар, допълни Кипер.

Регионалните власти предупреждават местните жители да реагират своевременно на сигналите за въздушна тревога.

Въздушната тревога бе обявена в 18:24 часа (и българско време) след няколко минути в украинския черноморски град отекна силен взрив.

По информация на регионалните приложения в Телеграм е поразена цел.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

]]>
https://clubz.bg/149241 https://clubz.bg/149241 Mon, 29 Apr 2024 17:05:23 GMT Mon, 29 Apr 2024 17:09:33 GMT
Ваня Григорова - по пътя на Манолова и грешките ѝ В Римската република съществувала изборната длъжност на плебейския трибун (tribunus plebis), създадена, за да защитава интересите на гражданите, особено на плебеите, срещу господството на патриции в сената. Причината била, че и двамата консули, представляващи изпълнителната власт, и сенатът - законодателната власт, били достъпни само за патриции. Кой днес може да играе ролята на “народен трибун” по-добре от един синдикалист, след като в България наследникът на партията, управлявала при тоталитарния режим, е лицето на “лявото”. Но синдикалната закалка не е достатъчна за пробив на избори, нито за безпроблемно финансиране на кампанията.

Удар по лявото - и дотук

Eдва успяла да поработи като столичен общински съветник, бившата синдикалистка от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова се хвърля в нова кампания - този път за национален парламент. Григорова повежда коалицията “Солидарна България”, която е една от 34-те партии и коалиции, допуснати за участие в изборите на 9 юни. За целта три формации се отцепиха от „Левицата!“ - „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“, участвала на други избори в комплект с ВМРО и НФСБ.

Но „Левицата!“ също ще се яви на парламентарните избори във формат “Движение 21”, АБВ, Земеделски съюз “Александър Стамболийски” и др., произлезли и/или партниращи си с БСП в недалечното минало. Оказа се, че Григорова и “Левицата!” са преговаряли за съвместно явяване, но са се разделили поради различни визии за лидерството на бъдещата коалиция.

Несъмнено тези рояци вляво ще се отразят на резултата на ръководената от Корнелия Нинова БСП, която не е във форма през последните години. Колкото повече се втвърдява социалистическата партия в опит да привлече патриотично-консервативен вот и се измества надясно, толкова повече се влошават резултатите ѝ. Заради водената от Нинова политика напуснаха или бяха изгонени знакови лица на “Позитано” 20, от партията се “отляха” и местни организации, а други пък работеха антиБСП на избори.

В БСП не харесват "ренегатите"

Стигна се дотам, че на последния парламентарен вот БСП остана предпоследна с едва 23-ма депутати в 49-ия парламент. Но и нейните опоненти не бележат значими успехи - на изборите на 2 април “Левицата!” спечели едва 56 481 гласа или 2,23%, а на предстоящите ще е в съвсем умален състав. Тяхната реторика не е много по-различна от тази на Нинова и екипа ѝ. Но пък напускането на СОС от Ваня Григорова може да се отрази позитивно на БСП, въпреки конфликта на партийното ръководство с това на столичната организация, която подготви кампанията на Григорова за местния вот. Известно е, че в БСП не харесват “ренегатите” и една част от актива вероятно е обиден от решението на бившата синдикалистка да напусне и да се съюзи с друга отцепничка като Мая Манолова.

Изглежда Ваня Григорова не е проумяла, че високият ѝ резултат в София не се дължи на нейните ораторски умения, обаяние и пламенна защита на “трудовите хора” - тези качества, както и фактът, че не е партиен бюрократ, също имат принос. Но основните колела на една предизборна кампания са партийните структури.

Без партийни структури не става

Григорова спечели на местните избори миналата есен 170 258 гласа заради работата на столичната организация на БСП. Заслуга има и протестният вот. От една страна, на балотажа за нея са гласували и разочаровани, които не харесват ДС-фамилията на кмета Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ-”Спаси София” и спечелил с минимална преднина, от друга – онези, които са срещу дългогодишното статукво на ГЕРБ и техния кандидат, излъчен в 12 без пет, журналистът и медиен шеф от bTV Антон Хекимян.

Към днешна дата обаче потенциалът за протестен вот е спаднал, а дори и да го има, не би се насочил към формацията, представлявана от Григорова и Мая Манолова. Освен това конкуренцията за парламентарни избори е несравнима с тази за местен вот, бил той и в София. Въпреки успеха си миналата есен, Григорова няма какво особено да предложи като политически актив от работата в СОС. Дори наративът не се различава от този в кампанията за местния вот - водещото е, че не се чува гласът на истинското мнозинство, това на работещите хора, които плащат сметките в държава на “фасадна демокрация, съчетана с пазарна диктатура от латиноамерикански тип” (както обясни в профила си във Фейсбук).

С БСП - или под чертата

На европейските избори през 2019 г. Григорова се яви като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, и получи нищожните 9320 гласа, по-малко от половин процент. Сега върви по пътя на Мая Манолова - и нейните грешки. Когато имаше зад гърба си БСП и столичните социалисти, Манолова взе 189 176 гласа на балотажа срещу Йорданка Фандъкова, (дори повече от спечелените от Григорова). И макар да не е уместно да се сравняват резултати от местни и парламентарни избори, показателно е, че нейната платформа “Изправи се. бг” в съюз с “Отровното трио” (инициатори на протестите през 2021 година, б.а.), спечели 60 055 гласа или 2.29% на вота през ноември 2021 година.

Председателят на столичните социалисти Иван Таков, който беше рамо до рамо с Григорова за местния вот, е наясно, че изборен успех не е възможен без БСП.

“На практика всеки опит за обединение на лявото без БСП би бил поредното му разпокъсване. Има само един начин за успешно обединение вляво и ние го демонстрирахме на местните избори”, заяви той наскоро.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче формира друг съюз и предвид сигурното позициониране на партията в 50-ия парламент, се блазни от лансираната нова формула за широко управление.

В същото време Григорова и Манолова постулират, че ще защитават “правата на работещите хора - миньори, транспортни работници, медицински сестри, шивачки”. Но в действителност гражданите имат нужда от друго – от справедливо правосъдие. То е това, което може да опази правата им, другото е популизъм.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

"Дойче веле"

]]>
https://clubz.bg/149239 https://clubz.bg/149239 Mon, 29 Apr 2024 15:19:50 GMT Mon, 29 Apr 2024 15:37:08 GMT
;Екзакта;: Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС 40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН.

За други партии биха гласували 7,7%, с "Не подкрепям никого" - 7,4.

Коментар по данни от национално представително изследване, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта" като част от изследователската ѝ програма.

Общественото мнение за политическата ситуация в страната

- 78% от интервюираните подкрепят формулата „2 в 1”, по която ще се провеждат предстоящите избори .

- Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас. 91% от интервюираните споделят мнението, че повечето българи са отвратени от политическите събития у нас напоследък.

- Две трети от участвалите в изследването очакват активността на предстоящите избори да е по-ниска от тази на последните парламентарни избори от април 2023 г., когато тя беше около 41%. 20% пък допускат, че сега активността може да е по-висока, като така мислят по-често жители на малките градове и хора на средна възраст.

- 45% са убедени, че ГЕРБ по-скоро печели от това, че се отива на предсрочни парламентарни избори, а онези, които не споделят подобно мнение, са двойно по-малко. 9% твърдят, че ПП-ДБ по-скоро печелят от отиването на предсрочни парламентарни избори, а 56% не мислят така.

- В рамките на коалицията ПП-ДБ регистрираме известно нарастване на симпатиите към ДБ и почти пропорционално свиване на тези към ПП. ДБ разширяват влиянието си сред младите избиратели и сред столичаните.

- Към 18 април, 38% от българите вярват, че е възможно след изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си партнират под някаква форма. Според 26% подобно партньорство е невъзможно, а цели 37% не знаят какво да очакват от тези две коалиции след вота.

Електорални нагласи към 18 април 2024 г.

Твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите избори. В тази битка ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която трудно може да бъде преодоляна.

Под въпрос е подреждането от 2 то до 4 – то място, тъй като резултатите в настоящото изследване не просто са близки, но и се вместват изцяло в размера на статистическата грешка при подобни проучвания. Предвид процесите вляво е трудно отсега да се прецени дали БСП има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни изглежда реалистично ИТН да влязат в следващия парламент.

На фона на растящото разочарование от политиците и политиката немалка част от протестния вот отива при "Възраждане", но предстои да видим дали партията на К.Костадинов ще успее да опази за себе си този протестен вот от новите политически субекти в ляво и в дясно, които се целят именно в него.

Данните към момента показват, че поне една нова формация има шансове да попадне в следващ парламент. И тъй като има нови политически субекти и вляво, и вдясно, още на старта на кампанията ще търсим отговор на въпроса на чия страна са шансовете.

Към 18 април декларативната активност за парламентарния и за европейския вот се движи между 45% и 47%, но предвид ниската активност от последните години, е разумно прогнози да се правят в самия край на кампанията.

Засега измерваме малко по-ниска декларативна активност за евровота, което е очаквано предвид досегашното участие на българите на евроизбори. Формулата „избори 2:1” ще се опита да коригира това и да повиши доколкото е възможно електоралната активност на евроизборите.

Евроориентациите на българите в навечерието на евровота

Към 18 април 67,5% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС, а една трета не го подкрепят. 20 години след влизането ни в НАТО, 54% одобряват членството ни, а неодобряващите са малко над 40%.

През последните години "Екзакта" мери одобрение на членството ни в ЕС от около и малко над 70%, а подкрепата за членството на страната ни в НАТО е в рамките на 56% - 57%. Понастоящем членството ни в ЕС е одобрявано най-вече от българи на възраст под 50 години, от висшисти, от столичани и от жители на големите градове. Подкрепа изразяват повечето избиратели на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и на ДПС, както и две трети от тези на ИТН. Неодобрението към ЕС е по-висок дял от одобрението сред избирателите на БСП и на "Възраждане".

Неодобряващи членството ни в НАТО има по-често сред възрастни и нискообразовани хора и сред жители на малки населени места. Силно негативни нагласи към НАТО регистрират сред избирателите на БСП и на "Възраждане". Неодобряващите членството ни в НАТО сред симпатизантите на ИТН са малко повече от одобряващите го.

30% от българите заявяват, че редовно гласуват на евроизбори.45% твърдят, че понякога гласуват, а 25% посочват, че досега не са гласували на евроизбори. Тези данни са близки до официалните на ЦИК за евровота от 2019 година, когато активността беше около 33%.

По-често заявяват, че редовно гласуват на евроизбори образовани и заможни млади хора и жители на големите градове. Предстоящата кампания може да се опита да мобилизира онези, които твърдят, че не гласуват редовно – те са на възраст между 30 и 60 г. и живеят в градовете на страната.

]]>
https://clubz.bg/149238 https://clubz.bg/149238 Mon, 29 Apr 2024 14:30:39 GMT Mon, 29 Apr 2024 14:42:17 GMT
Ще трябва да учим ;И к;во прайм сега?; на румънски - вкарват катаджии оттам Продължава доказалата се в годините добра практика за осъществяване на съвместна контролна дейност на българо-румънски екипи от пътни полицаи. Смесените патрули ще подпомагат и регулират трафика по време на предстоящите празнични и почивни дни на територията на областите Видин, Добрич, Русе и Силистра.

Пограничните райони са определени на базата на данни на двете страни за очаквания интензивен трафик от румънски и български граждани и такива, транзитно преминаващи за Република Гърция. Целта е засилване на мерките за безопасност и предотвратяване на инциденти по пътищата.

Това съобщават днес от МВР.

На проведени работни срещи между представители на ръководствата на „Пътна полиция“ от двете държави е определено като необходимо съвместната дейност да бъде осъществена в дните 30 април, 1 май и 6 май по основните пътни направления в пограничните райони на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границата с Република Румъния.

Контролът, осъществяван от съвместните патрули, ще бъде насочен към водачи с поведение, представляващо опасност за останалите участници в движението, свързано с неправилни маневри – изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство и други. Дейността им ще бъде приоритетно съсредоточена към места, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на движението и участъци с предпоставки за възникване на проблемни ситуации на пътното платно с оглед подпомагане на движението и недопускане образуването на колони.

От „Пътна полиция“ призовават водачите да шофират с повишено внимание, да не предприемат рискови маневри и да се движат със съобразена скорост.

]]>
https://clubz.bg/149237 https://clubz.bg/149237 Mon, 29 Apr 2024 13:59:18 GMT Mon, 29 Apr 2024 14:03:58 GMT
Подкрепата за Украйна е по-важна от 2% годишно от БВП за отбрана Подкрепата за Украйна от страна на съюзниците от НАТО е по-важна от поставената цел те да изразходват поне по 2 на сто от своя БВП за отбрана.

Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес в Киев. Той даде пресконференция заедно с украинския президент Володимир Зеленски.

Макар да не спомена изрично за изискването всяка държава от пакта да харчи поне 2% от БВП за отбрана, Столтенберг заяви:

„Работим сериозно, за да задоволим спешните нужди на Украйна. Бях ясен, че ако съюзниците са изправени пред избора между изпълнението на критериите за способности на НАТО или подкрепата за Украйна, те трябва да подкрепят Украйна“.

Тази година се очаква 18 страни от НАТО да изпълнят целта за двата процента, поставена през 2014 г. след руската анексия на Крим. Сред тези държави е и България. В алианса обаче членуват 32 държави.

„Законното място на Украйна е в НАТО. Украйна ще стане член на НАТО“, увери Столтенберг.

Това обаче ще стане, когато „дойде точното време“, допълни веднага генералният секретар. Той очаква деня, в който украинското знаме ще се развее в централата на НАТО в Брюксел.

Столтенберг и Зеленски са обсъдили подготовката за предстоящата среща на върха на алианса във Вашингтон през юли. Шефът на алианса очаква там да дойде и президентът на Украйна.

Столтенберг предупреди, че не очаква единодушие сред страните членки за членство на Украйна преди тази среща. Този въпрос трябва да бъде решен положително от всички 32 държави от пакта, за да се случи.

Генералният секретар на НАТО също така призна, че сериозното забавяне на подкрепата да Украйна е довело до сериозни последици на бойното поле. Той припомни, че в продължение на месеци САЩ не можаха да постигнат споразумение за пакета помощ за страната.

]]>
https://clubz.bg/149236 https://clubz.bg/149236 Mon, 29 Apr 2024 13:01:55 GMT Mon, 29 Apr 2024 13:26:18 GMT
;В кратки срокове;: прокуратурата ще се произнесе ще има ли обвиняеми за ;Да запазим Корал;

"В кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления."

Това се казва в съобщение днес от Софийска районна прокуратура (СРП) по казуса с това - има ли документна измама при напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал", за да спази формалното изискване да е излязъл от управите на дружества и НПО, за да заеме поста на служебен министър на икономиката през 2021 г.

Както е известно, от сдружението за Корал обвиниха Петков, че чрез Лена Бориславова (тогава адвокат) са подправяни фокументи, в т.ч. са фалшифицирани подписи, за да излезе Петков от НПО-то.

Известно е също така, че със случая се е заела ДАНС, както и че има образувано досъдебно производство. Днес от сдружението обявиха, че държавното обвинение "шиканирало" - девет месеца не е направило нищо (понеже Кирил Петков бил в "сглобката", т.е. управляващ). Оттам обаче съобщават, че работят и само чакат експертизи.

Досъдебното производство е образувано още на 11 август миналата година.

Ето и съобщението на СРП:

След изготвяне на експертизи СРП ще се произнесе по досъдебно производство за документни и други престъпления, свързани с действия пред Агенция по вписванията

Във връзка с множество запитвания от медии по повод подаден сигнал от А.Р., председател на Управителния съвет на Сдружение „Да запазим Корал“, в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Софийски районна прокуратура (СРП) уточнява следното:

На 11.08.2023 г. е образувано досъдебно производство, което се води по чл. 313, ал. 1 от НК. Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на К.П. от длъжността член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на М.Д. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 06.05.2021г.

В хода на разследването са разпитани десет свидетели, проведени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение „Да запазим Корал“.

В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк.

По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления.

СРП ще информира обществеността за хода на досъдебното производство.

]]>
https://clubz.bg/149235 https://clubz.bg/149235 Mon, 29 Apr 2024 12:15:39 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:52:34 GMT
България през 2023 г.: повече раждания, по-малко умрели. Но все така първа по смъртност в ЕС
  • Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението;
  • Увеличава се броят на живородените деца;
  • Намалява броят на умрелите лица;
  • Намалява броят на сключените граждански бракове и броят на бракоразводите.
  • Населението на страната в края на 2023 г. е 6 445 481 души. В сравнение с 2022 г. то се е свило с 2229 души, или с 0,03%.

    Това сочат актуалните данни на Националния статистически институт, огласени в понеделник.

    През 2023 г. в страната са регистрирани 57 478 родени деца, като от тях 57 197 (99,5%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените се е увеличил с 601 деца, или с 1,1%.

    Коефициентът на обща раждаемост през 2023 г. е 8,9‰.

    В регионален аспект най-висока е раждаемостта в областите Сливен - 12.5‰, София (столица), Ямбол - по 9.9‰, и Пловдив - 9.7‰.

    В двадесет и една области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-ниски стойности се наблюдават в областите Смолян - 5.1‰, Перник - 6.4‰, Габрово - 6.8‰.

    Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените.

    • През 2023 г. средният брой живородени деца от една жена е 1,79, като нараства с 0,01 спрямо 2022 година.
    • През 2023 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 27,7 години, в сравнение с 2022 г. се е увеличила с 0.1 години.

    В регионален аспект средната възраст при раждане на първо дете варира от 22,2 години за област Сливен до 30,8 години за област София (столица).

    Коефициентът на раждаемост общо за ЕС-27 през 2022 г. е 8,7‰ по данни на Евростат.

    Най-високо равнище на раждаемост сред държавите - членки на ЕС, има Кипър - 11,2‰, следват Франция - 10,7‰, Ирландия - 10,5‰, и Швеция - 10‰. С най-нисък коефициент на раждаемост в Европейския съюз е Италия - 6,7‰.

    България все така с най-висока обща смъртност в ЕС

    Броят на умрелите през 2023 г. е 101 006 души и спрямо 2022 г. намалява със 17 808.

    Коефициентът на обща смъртност е 15,7‰

    Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 17 808, или с 15%. Нивото на общата смъртност продължава да е високо.

    С най-висока смъртност в страната са областите Видин - 23.4‰, Габрово - 21.9‰, и Монтана - 21.6‰.

    В осем области смъртността е по-ниска от общата за страната, като най-ниска е в София (столица) - 11.4‰.

    Общо за ЕС-27 коефициентът на смъртност през 2022 г. е 11,5‰

    Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред държавите членки.

    С най-ниска смъртност са Ирландия и Люксембург - по 6,8‰, и Малта и Кипър - по 8‰. Освен в България по-висока от средната за ЕС-27 е стойността на този показател само в Латвия - 16,4‰, Литва - 15,1‰, и Хърватия - 14,8‰

    Расте показателят за преждевременна смъртност

    Показателят за преждевременна смъртност през 2023 г. (20,1%) се увеличава спрямо предходната 2022 година (19,2%).

    В стойностите на показателя за преждевременна смъртност има разлики при мъжете и жените. Умрелите жени на възраст под 65 години са 12,5% от всички умрели жени, а стойността на този показател при мъжете е 27,1%.

    През 2023 г. в страната са починали 281 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 4,9‰.

    За сравнение, през 2002 г. коефициентът на детска смъртност е бил 13.3‰, а през 2022 г. - 4,8‰.

    В регионален аспект през 2023 г. в общо тринадесет области коефициентът на детска смъртност е по-нисък от средния за страната, като най-нисък е в областите Кюстендил - 1,3‰, Габрово - 1,5‰, и Велико Търново - 1,9‰. Най-висока стойност на коефициента на детска смъртност е регистрирана в областите Разград (12,8‰), Сливен (10,8‰) и Стара Загора (8,6‰).

    Хората над 65 години отиват към една четвърт

    Мъжете са 3 097 698 (48,1%), а жените - 3 347 783 (51,9%), или на 1000 мъже се падат 1081 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 55 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на страната.

    В края на 2023 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 530 909, или 23,8% от населението на страната. В сравнение с 2022 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,3 процентни пункта. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 27,7%, а на мъжете - 19,5%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях. В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин (31,3%), Габрово (30,3%) и Смолян (28,9%). Общо в двадесет и две области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) - 19,2%, Варна - 21,5%, и Благоевград - 22,2%.

    Общо за ЕС-27 относителният дял на населението на 65 и повече навършени години е 21,3%. Най-висок е този дял в Италия (24%) и Португалия (24%).

    Децата до 15 години са 14,1 на сто

    Към 31.12.2023 г. децата до 15 години в страната са 911 025, или 14,1% от общия брой на населението. Относителният дял на населението под 15 години е най-висок в областите Сливен - 18,9%, Ямбол - 15,2%, и Бургас - 14,9% от населението на областта. Общо в седемнадесет области този дял е под общия за страната, като най-нисък е в областите Смолян - 10,6%, Видин - 11,5%, и Габрово - 11,7%. През 2022 г. делът на най-младото население в ЕС-27 е 14,9%, като най-нисък е в Италия - 12,4%, Португалия - 12,9%, и Малта - 12,7%, а най-висок е в Ирландия - 19,3%, Швеция - 17,4%, и Франция - 17,3%.

    Средна възраст - 45,2 години

    Застаряването на населението през годините води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40.6 години през 2002 г. нараства до 45.2 години в края на 2023 година. Средната възраст на населението в градовете е 44.4 години, а в селата - 47.5 години.

    3,769 млн. души са в трудоспособна възраст

    Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2023 г. е 3 769 хил. души, или 58,5% от населението на страната, като мъжете са 1 971 хил., а жените - 1 798 хиляди.

    Шест града с над 100 хил. души

    С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живеят 35,2% от населението на страната.

    Най-малка по население е област Видин, в която живеят 71 773 души, или 1,1% от населението на страната, а най-голяма е област София (столица) - с 1 286 965 души (20%). Четири са областите с население над 300 хил. души, като в първите три от тях - София (столица), Пловдив и Варна, живее повече от една трета от населението на страната (36,5%).

    В сравнение с 2022 г. пет области увеличават населението си. Най-голямо е това увеличение за областите Кърджали и Бургас, съответно с 2,8 и 1,5%. При двадесет и две области има намаление, като най-голямо е за областите Монтана - с 1,4%, Видин и Смолян - с по 1,3%.

    Прираст

    През 2023 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойност коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) (-1.5‰), Сливен (-3.0‰) и Благоевград (-4.4‰).

    Съществено влияние върху броя и структурите на населението в страната оказва и механичният прираст (нетното салдо от външната миграция), който през 2023 г. е положителен - плюс 41 580 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от страната. Изменението на населението в резултат на външната миграция, измерено чрез коефициента на нетна миграция, е 6.4‰. През 2023 г. най-голям механичен прираст има в областите Кърджали (34,5‰), Бургас (20,6‰) и Варна (12,3‰). С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-1,5‰) и Ямбол (-0,9‰).

    ]]>
    https://clubz.bg/149234 https://clubz.bg/149234 Mon, 29 Apr 2024 11:52:37 GMT Mon, 29 Apr 2024 13:17:39 GMT
    ЕК иска да се справим по-добре с енергийната бедност България трябва да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност.

    Това се казва в препоръките, отправени от Европейската комисия към проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни.

    Същевременно ЕК приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България. Тя бе започната през декември 2023 г. за това, че не сме представили своя план.

    Комисията настоява България да направи оценка на ситуацията на семействата, които в момента са в енергийна бедност, и да посочи конкретни цели за намаляването на броя им. Страната ни също така трябва да даде допълнителни подробности за сроковете за потенциалните мерки, които ще предприеме в тази насока, както и за финансовите ресурси, които ще използва в социален план и като структурни енергийни мерки.

    България трябва също да обясни как разгръщането и прилагането на мерките за енергийна ефективност се очаква да донесе облекчение в тази насока. Освен това властите ни трябва да обяснят подробно как и докога смятат да се откажат окончателно от субсидирането на изкопаемите горива. Те трябва да посочат и как планират да загърбят твърдите изкопаеми горива при производството на енергия, като дадат пояснение за свързаните с това ангажименти и мерки.

    От ЕК изискват още България да обясни как ще продължи с диверсификацията на газовите доставки и да насърчава намаляването на потреблението на газ до 2030 г., а също и как ще укрепи устойчивостта на енергийната система, особено какви цели ще си постави за развиването на складове за съхраняването на енергия.

    Страните членки на ЕС трябва да представят в Комисията окончателните си планове до 30 юни.

    ]]>
    https://clubz.bg/149233 https://clubz.bg/149233 Mon, 29 Apr 2024 11:46:56 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:50:12 GMT
    Депардийо е арестуван и отведен на разпит от полицията Френският актьор Жерар Депардийо е арестуван и отведен на разпит от полицията в Париж заради твърдения на две жени, че са станали обект на сексуално посегателство на снимачната площадка, предаде АФП.

    Адвокатите му Кристиан Сен-Пале и Беатрис Гисман Ашил не отговориха на запитвания, отправени от АФП, съобщава БТА.

    Телевизионният канал Би Еф Ем и в. "Паризиен" информират, че разпитът е свързан с обвинения в сексуално насилие от две жени. Те твърдят, че актьорът ги е опипвал по време на снимки - едната през 2014 г., а другата през 2021 г.

    Не за първи път Жерар Депардийо е обвинен в сексуално посегателство, припомня Асошиейтед прес. Повече от дузина други жени се оплакаха, че са били обект на сексуален тормоз от негова страна. Депардийо, който е на 75 години, беше обвинен през декември 2020 г. в изнасилване и сексуално посегателство след жалба от актрисата Шарлот Арну.

    Актьорът отрича да е извършил нещо нередно, отбелязва Асошиейтед прес.

    ]]>
    https://clubz.bg/149232 https://clubz.bg/149232 Mon, 29 Apr 2024 11:45:07 GMT Mon, 29 Apr 2024 11:53:15 GMT
    Бижута, чанти, секс в имот в Гърция… Какво знаеха за Нотариуса службите Имената на няколко магистрати, полицаи и адвокати, свързани с дейността на застреляния през януари Мартин Божанов - Нотариуса, са били установени през 2022 г. от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР (ГДБОП) и подадени към Софийска градска прокуратура (СГП). Предоставена е детайлна справка за събраните данни в хода на проверката на дирекцията, послужили за образуване на разследване от СГП.

    Това пишат днес от фондация „Антикорупционен фонд“. Макар и с уговорката, че това е само предварителна оперативна информация, събрана от МВР – оттам пускат факсимилета - какво е имала ГДБОП за групата на Нотариуса. Най-меко казано - информацията към 2022 г. в МВР е достатъчно богата.

    Това е и същото дело, за което след убийството на Нотриуса, от СГП заявиха, че били на финала с обвинителен акт и а-ха да влезе в съд... Последното послужи за доста "шеги и закачки" по адрес на прокуратурата, която бе изпреварена от убийците на Божанов.

    Проверката на ГБДОП стартира от среща на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър Бойко Рашков. Мартин Божанов е разследван заедно с поне двама от неговите "десни ръце" - бившето ченге Емил Писков и бившият съдия Велимир Атанасов.

    Какво пише вътре

    В разработката съществена част са показания на жена, която разказва, че е заплашвана и тормозена от Божанов, и която твърди, че е била свидетел на срещи, на които са „уреждани дела предвид близките му отношения с прокурори и съдии“ (с голяма вероятност това е бившата му съпруга – по-точно една от бившите - която официално даваше сведения срещу него, б.р.).

    Тя посочва поименно и трима съдии, като конкретизира, че веднъж е обсъждано дело на „лице, по-известно с прякора Брендо“.

    Имената са заличени, но се виждат "съдия В., съдия П. Д. и съдия Г. У." Самата свидетелка заявява, че никога не е виждала Мартин Божанов да предава пари кеш на магистрати, но това правел Велимир Атанасов (бивш съдия от СРС, днес адвокат) по повод „оправяне на дела“.

    Но пък Нотариуса подарил на дама магистрат „бижута, мобилни телефони и чанти“.

    Въпросната свидетелка - бивша съпруга, е автор на още два сигнала от 2022 г., касаещи престъпната дейност на Божанов и сие.

    В единия от тях с номер 812100-4247 от дата 11 март 2022 г. тя твърди, че:

    „… е била свидетел на две срещи на Божанов с И. Г. (по времето, когато той е бил ръководител на Специализираната прокуратура), проведени в началото на 2017 г. Същата не може да предостави информация за разговора помежду им“ и т.н., тъй като се усамотили.

    Казва се и че Мартин Божанов е помагал на едно семейство "при съществуващи проблеми с правосъдието“ (в публичното пространство излезе, че това вероятно са сем. Арабаджиеви, върху които се стовари именно Спецпрокуратурата – бел. ред.).

    Свидетелката е уверена, че Божанов разполага с компромати за определени магистрати, което му позволявало да ги контролира. Даже се посочва поименно един съдия, на когото не се давали материални стимули, а слушал групата, само заради контрола, който тя имала над него.

    Тези компромати – без особена изненада – били създавани със съдействието на Любена Павлова-Петрова, бившата съпруга на Петьо Еврото (части от прословутите оргии дори се появиха публично, след като Любена реши да дава интервюта срещу Петьо Еврото – бел. ред.). Някои от тях били със секс сцени с лица от същия пол.

    За заснемането на компроматите Божанов имал имот в Гърция, за който ключове давал на магистрати. За беда на участниците - той обаче бил оборудван с видеонаблюдение.

    Свидетелката дори посочва конкретно, че флаш паметите с компрометиращи данни се съхранявали от Божанов в апатамента на майка му (прелюбопитно е прокуратурата и следствието дали и как са реагирали на тази информация и най-вече къде са резултатите – бел. ред.).

    Нещо повече – полицаите заключават, че доказателствата за множество телефонни разговори между Любена и Божанов, както и тяхно съвместно пътуване до Гърция само за часове, напълно кореспондират със заявеното от свидетелката. Още повече, че по това време Любена вече е известна на службите и е обект на проверка именно за търговия с влияние в съдебната власт по историята „Осемте джуджета“.

    За да узакони произхода на 1,5 млн. лв., които прибрал от бизнесмен – вносител на техника, за да му оправя делата, Божанов дори бил назначен на работа във фирмата на въпросния човек с месечна заплата от 10 000 лв.

    Поименно освен вече известния Велимир Атанасов, тя посочва и адвокат Калин Чанков – чрез тях двамата Божанов извършвал „престъпната си дейност по оправяне на дела“. А с бившето ченге, сега адвокат Емил Писков, Нотариуса работел в един офис.

    Божанов, Писков и Велимир Атанасов доказано са осъществили комуникация с прокурор Мима Куцкова, преди тя да образува важно за тях дело, по което после поела лично да ръководи разследването, пише още в справката.

    Ревност към „конкуренцията“

    Интересен сюжет е, че някоя си прокурор Н. З. посещавала Петьо Еврото „на втория етаж на Джуджетата“, което явно не оставило Нотариуса много доволен. Документирано, според показанията, той казвал, че „тя трябвало да целува само неговата ръка“.

    Припомняме, че с началото на разплитането на историята с Нотариуса Борислав Сарафов директно нападна Невена Зартова – тогава шеф на Софийската районна прокуратура, която многократно обвини, че е виновна за проникването на групата на Нотариуса в СРП.

    Писков, Божанов, жена му Гергана, която е служител на ГДБОП и бившата прокурорка, после административен съдия Маргарита Немска пък доказано са пътували заедно в Турция през ГКПП-"Капитан Андреево". После административното дело – след като е отстранена от МВР Гергана Божанова, се пада при.. съдия Маргарита Немска пише още в справката. Тя – никога няма да познаете! – не си прави отвод, а я възстановява (макар че прокуратурата точно това опроверга преди дни б.р.).

    Споменат се поименно и полицаят от столичното 3-о РПУ, който правил множество справки и – вместо Мартин Нотариуса да му дава данни за подземния свят в качеството си на „доброволен сътрудник“, данните течали наобратно - от районното към Нотариуса.

    С друг свой авер - полицай от ГДНП, също посочен поименно, пък Мартин Божанов уреждал стартирането на преписки срещу хора, които после мачкал.

    Бившата съпруга изнася и че „в престъпната дейност на Божанов участват служители на СОБТ“ – като посова конкретни малки имена и че някои участвали в "мръсни поръчки" за заплахи и насилие на хора (въпреки осъществения натиск, МВР така и не можа да разкрие свои хора, които са пазили пред клуба на Божанов - "SS").

    Свидетелката поднася „на тепсия“ на ГДБОП още и данните как Божанов чрез врътката с ЕГН през 1999 г. е скрил бившите си криминалистични регистрации, както и е прикрил факта, че е влизал като арестант в Бобов дол и в Софийския затвор.

    В справката се споменават и добилите вече публиност сведения от съдия Владислава Цариградска (която по същото време търси помощ от Съдийската колегия на ВСС – безуспешно, б.р.), как Божанов я е заплашвал, съпроводено с мощна „кафява“ кампания срещу нея в т. нар. медии „Пик“ и Блиц“.

    В детайли се описва как бандата е набелязвала недвижими имоти - най-вече с големи площи, в идеалния център на София, на хора без наследници и т.н.

    „Във връзка с гореизложеното може да се направи обосновано предположение, че е налице организирана престъпна група с цел набавяне на имотни облаги от страна на Мартин Ангелов Божанов, адвокат Велимир Атанасов… и други неустановени към настоящия момент участници във връзка с престъпения по чл. 209 и др. от НК…

    … Установи се, че те (участниците в престъпния сговор) приемат предложения и обещават да упражнят влияние при вземане на решение от страна на длъжностни лица, работещи в правосъдната система“, заключават още антимафиотите.

    Посочени са и конкретни членове от НК, като единият е 321 – за организирана престъпна група.

    Цялата справка на ГДБОП говори, че е работено активно. Тя е с обем от 28 страници, в които се изреждат телефонни номера, установени са разговори и трафични данни, дялови участия, лица, които са свързани с Божанов или серийно „подават сигнали“ срещу неговите врагове и мишени…

    Дали целият оперативен труд, безспорно положен от ченгетата, по тази история (така и не) стигна до съд – може всеки да прецени.

    ]]>
    https://clubz.bg/149231 https://clubz.bg/149231 Mon, 29 Apr 2024 10:00:23 GMT Mon, 29 Apr 2024 13:37:55 GMT
    Как да проверим къде гласуваме и да поискаме ново вписване От днес избирателите български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите на 9 юни 2024 г. – за членове на Европейския парламент и на Народното събрание. Справката се осигурва от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ, припомнят днес от ГРАО.

    Информация за адреса на избирателната секция може да бъде получена на следния интернет адрес: https://www.grao.bg/elections/.

    Проверка може да бъде направена и чрез безплатно обаждане за страната на станционарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO") в работни дни между 9:00 и 17:30 часа.

    Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Това става чрез продаване на електронно заявление през интернет страницата на ГД ГРАО на адрес: https://regna.grao.bg/.

    Общинските администрации, след идентификация с електронен подпис чрез сайта https://www.grao.bg/elections/, имат възможност да обработят информацията за подадените до тях заявления за гласуване по настоящ адрес.

    Гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, трябва да имат предвид, че ще могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 28.05.2024 г.

    ]]>
    https://clubz.bg/149230 https://clubz.bg/149230 Mon, 29 Apr 2024 09:59:02 GMT Mon, 29 Apr 2024 10:03:53 GMT
    16-годишният син побойник на Кадиров вече на висок пост в руски ;университет; за спецчасти Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че е назначил 16-годишния си син на висш пост в Руския университет за специални части, който носи името на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

    Адам Кадиров, който през ноември навърши 16 години, бе назначен миналата година за главен бодигард на баща си, както и за наблюдател в нов батальон, който е част от силите на руското министерство на отбраната.

    "Той е много запознат с дейностите в известния университет, така че мисля, че ще се справи перфектно с възложените му отговорности", написа Кадиров в изявление в Телеграм.

    Той добави, че синът му е бил назначен за член в надзорния съвет на университета. Назначението е станало след молба от ректора на университета, който се намира в Гудермес, Чечения.

    Частното руско учебно заведение предлага професионално обучение за специални звена в армията.

    През септември Рамзан Кадиров публикува в социалните мрежи видеозапис, на който се вижда как синът му удря и рита затворник, обвинен в изгарянето на Корана. Въпросният затворник - Никита Жиравел, беше осъден на три години и половина затвор. Кадиров заяви, че е горд, че момчето защитава мюсюлманската религия, но случаят въпреки това бе разкритикуван дори от твърдолинейни прокремълски поддръжници.

    Кадиров има широка свобода на действие, дадена му от Путин, при управлението на Чечения, като в замяна на това той трябва да гарантира стабилността в региона, който води две войни с Москва след разпадането на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс.

    Кадиров е начело на Чечения, федерална република в Русия, от 2007 година и изпрати хиляди свои войници в Украйна след началото на инвазията през февруари 2022 година.

    ]]>
    https://clubz.bg/149229 https://clubz.bg/149229 Mon, 29 Apr 2024 09:39:07 GMT Mon, 29 Apr 2024 09:49:07 GMT
    Учени разработиха материал, който поглъща и съхранява парниковите газове Учени разработиха нов вид порест материал, който поглъща и съхранява опасните парникови газове от атмосферата, съобщава ДПА.

    В изследването, публикувано в списание Nature Synthesis, екип от учени от Университета Хериот-Уат в Единбург е създал кухи, подобни на клетки молекули, с голям капацитет за съхранение на парникови газове като въглероден диоксид и серен хексафлуорид.

    Серният хексафлуорид е по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и може да се задържи хиляди години в атмосферата.

    Марк Литъл, който е един от ръководителите на изследването, обясни:

    „Това е вълнуващо откритие, тъй като се нуждаем от нови порести материали, които да ни помогнат да решим най-големите предизвикателства пред обществото. Например директното улавяне на въглероден диоксид във въздуха става все по-важно, защото дори когато спрем да изпускаме въглероден диоксид, все още ще има огромна нужда от улавяне на предишните емисии, които вече са в околната среда“, каза той и допълни:

    „Засаждането на дървета е много ефективен начин за поглъщане на въглерод, но той е много бавен. Така че се нуждаем от човешка намеса - като създадените от човека молекули, за по-бързо и ефективно улавяне на парниковите газове от околната среда.“

    Изследователите са използвали компютърни симулации, за да предвидят с точност как молекулите ще се сглобят в новия порест материал - метод, който според Литъл може да бъде допълнително усъвършенстван в бъдеще чрез използването на изкуствен интелект (ИИ).

    Той каза: „Комбинирането на изчислителни модели като нашите с нови технологии за изкуствен интелект може да създаде безпрецедентно предлагане на нови материали за решаване на най-належащите проблеми с атмосферните газове. Ако успеем да използваме ИИ, за да ги прогнозираме по-бързо и по-точно, тогава наистина ще ускорим темпото, с което откриваме нови видове порести материали, без да се налага да ги разработваме предварително в лаборатория.“

    Литъл описва изследването като „важна стъпка“ към разработването на други материали и добавя, че молекулите със сложна структура могат да се използват и за отстраняване от въздуха на токсични съединения, известни като летливи органични съединения, и могат да играят важна роля в медицината.

    Освен учени от Хериот-Уат, в изследването участват изследователи от Университета в Ливърпул, Имперския колеж в Лондон, Университета в Саутхемптън и Източнокитайския университет за наука и технологии.

    ]]>
    https://clubz.bg/149228 https://clubz.bg/149228 Mon, 29 Apr 2024 09:04:23 GMT Mon, 29 Apr 2024 15:27:09 GMT
    ;Хлъзгав гръб;, ;врат;... и лица назаем Заплахи, обещания и ултиматуми, от които никой не се интересува, червени линии, които са отдавна прекрачени и обезсмислени. Поредната предизборна кампания не е започнала официално, но се вихри с пълна сила. И върви под мотото „лице назаем“ – прекроени идентичности, самозаблуди, политическа амнезия, нови самоличности-стари зависимости...

    "Лъжа е..."

    „Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко. Сега всички се борят за любовта му.“ Така синтезира сегашната картина политологът Първан Симеонов.

    Самият Борисов сподели поредица от мисли, за да стане ясно, че „всичко му е точно“ – коктейл от заплахи, хвалби и растящо задоволство.

    В понеделник

    "Или ще спрат да преиначават, или тези служебни правителства може да изкарат много дълго." – Борисов повтори през седмицата тази си реплика в различни версии и то на фона на служебен кабинет, оглавяван от дългогодишен партиен кадър и непрестанни връщания в управлението на хора от правителствата на ГЕРБ.

    "Както казва Владислав Горанов - засилва се усещането, че се връщаме на власт“, добави той.

    Как Борисов разтълкува тезата на ПП-ДБ, според която съпредседателят на ДПС се разпорежда в ГЕРБ.

    "Лъжа е, че Пеевски командва ГЕРБ." Ето и един от железните „аргументи“:

    "Когато се създаде ГЕРБ, Делян Пеевски е бил малко дете.“ „Юношата бледен“ Пеевски по това време е на 26 години, обръгнал политически и вече даже следовател.

    В петък

    "Абсолютно всичко е загубено във взаимоотношенията с ПП-ДБ. Те трябваше да подкрепят своите колеги довчера за Росен Желязков, ставаше въпрос на един ден, а не да се съешават с "Възраждане" и да им сядат в скута", добави.

    "Вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине“, добави и библейски привкус накрая за сваления в самия му край председател на НС Росен Желязков - действие, определяно като неособено смислено от наблюдатели.

    В неделя

    „Винаги сме работили с ДПС през годините, защото те са системни…Западът знае коя е силната и системна партия. Разбира се, че с "Продължаваме промяната - Демократична България" ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила и власт на ГЕРБ.“ И поиска свои министри - падали му се по ротация.

    Хлъзгавият гръб като метафора, и тя хлъзгава

    Телесните метафори определено в ГЕРБ и ДПС са много тачени. Вероятно като онагледяване на високата политическа естестика на лидерите. Освен любимия на Пеевски "скут", Борисов вкара нова част от тялото в политическото обговаряне. Мотивът за способността му да оцелява беше въведен с метафората за хлъзгавия гръб. И тя, хлъзгава някак…

    "Когато някой си прави предизборна кампания на мой гръб, трябва да знае, че той е голям и хлъзгав. Много се катериха по него и много падаха", закани се още Борисов отново по адрес на доскорошните си партньори в сглобката заради техните призиви да се откаже от Пеевски.

    След гърба се появи и врат - вече в реплика на Кирил Петков.

    И един врат: "Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава“

    „Освен че има голям гръб, има и голям врат. На който в момента е увиснал г-н Пеевски и го задушава. Г-н Пеевски е голям и хлъзгав камък на врата на Борисов“, реагира на хлъзгавия гръб Кирил Петков.

    "България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната", не закъсня отговорът на съпредседателя на "Продължаваме промяната", като продължи линията на "ултиматума" на ПП-ДБ за разделяне на Борисов от Пеевски.

    В странното решение на предизборната реторика на коалицията Борисов е онзи, който е изпаднал под лошо влияние, но може да се поправи. Във формулата не става ясно как той ще се откъсне от тая зависимост, явно доста здрава, но се предполага, че това ще е голямото му желание да бъде в коалиция отново с ПП-ДБ, което обаче той умело прикрива от доста дълго време, още след като получи легитимацията на правителство на сглобката.

    Известно противоречие дойде и от заявката на Лена Бориславова: "Под никаква форма няма да работим с ДПС. Пеевски е шеф на ГЕРБ". Ако няма да работят с ДПС и Пеевски е шеф на Борисов, не следва ли, че не трябва да работят по никакъв начин и с Борисов.

    Линията на Пеевски – "коалицията на пудела"

    В типичния си махленски стил Пеевски използва удобно непремислено подадената му от ПП-ДБ топка на оставката на Желязков, за да започне да повтаря темата за "коалицията на пудела" (Пуделът всъщност е в топ 3 на най-интелигентните животни в света и кучето вероятно трябва да бъде оставено на мира като нарицателно, но политическата мисъл у нас не се отличава с размах, освен ако нещо телесно не е намесено).

    „Кирил Петков е като един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя, бъдете сигурни, от днес ви го предричам“, повтори той, а рефренът за пудела се очертава като крайъгълен камък за „здравите сили“.

    „Тя не се разпознава“

    Бившата ГЕРБ-министърка на туризма Николина Ангелкова също се оказа обхваната от пристъп на амнезия, от която нерядко страда и партийният лидер. Борисов понякога забравя, че познава или е виждал публично някои свои министри или верни кадри, но на всеки може да се случи, особено ако има "хлъзгав гръб".

    Ангелкова обаче ще го надмине - напът е да забрави дори себе си.

    „Ролята на Николина Ангелкова предстои да се изясни. Тя няма спомен за такова нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя, или не. Тя не се разпознава“, обяви градската прокурорка на София Илиана Кирилова във вторник за снимка от аферата на пудела, пачките и часовника.

    (Незнайно защо в социалните мрежи по този повод се появиха размисли и коментари за силата на пластичната хирургия.)

    В интересна игра на идентичности се спусна и друг кадър на ГЕРБ Димитър Главчев, който направи шеметно движение и от шеф на Сметната палата стана служебен премиер, и външен министър дори. Дали му се налага сутрин пред огледалото да се припомня, че притежава толкова всеобхватна експертиза?

    „Лъснаха зависимости“

    Тези избори въобще се очертават като нова вълна на сменени самоличности. Бляскав пример даде евродепутатката-журналистка от БСП Елена Йончева, която рязко припозна Делян Пеевски, въпреки че в Европарламента години наред твърдеше, че води битки срещу завладяната държава.

    Санкционираният по „Магнитски“ съпредседател на ДПС обясни поканата към Йончева само с безкористни мотиви.

    „Тя е достоен представител за гражданската квота на ДПС, защото тя е „един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите, на хората“, накратко казано – всичко, към което ДПС, и в частност Пеевски, се стреми. А вероятно по този нов негов проект за известни имена няма да е само Йончева.

    „Лъснаха зависимости“, коментира с нескрито задоволство новия политически пристан на дългогодишната си партийна критичка лидерката на БСП Корнелия Нинова

    Една особена комбинация

    Седмицата въобще беше богата на предизборни сюжетни линии с участнички, които Нинова е прогонвала от БСП, защото са се противопоставяли на управлението ѝ. Става си за сериал със заглавие – „Всички мои деца (бивши)“.

    Една особена комбинация от Мая Манолова и Ваня Григорова се роди от такива участнички.

    „Патерици на ГЕРБ“ по Нинова. Нещо като проверка за президентски проект, според анализатори. А Григорова, иначе изживяваща се като гласа на пролетариата, сподели свои мисли:

    "Гласът на Делян Пеевски не е по-различен като тежест от гласа на Христо Иванов."

    Върви постепенно придвижване от „приемливия Борисов“, "всички обичат Борисов" към „какво му е лошото на Делян Пеевски“. Крачката е съвсем малка, незабележима дори.

    ]]>
    https://clubz.bg/149227 https://clubz.bg/149227 Mon, 29 Apr 2024 08:40:16 GMT Mon, 29 Apr 2024 09:31:16 GMT
    FT: Западните банки в Русия са платили 800 млн. евро данъци на Кремъл Най-големите западни банки, които остават на пазара в Русия, са платили на Кремъл повече от 800 милиона евро под формата на данъци през миналата година. Това е четирикратно увеличение спрямо данъчните плащания, които са извършвали към руската държава преди началото на войната в Украйна – през февруари 2022 г., въпреки обещанията да минимизират експозицията си към Русия, предаде в. "Файненшъл таймс", цитирани от БТА.

    Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия — "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International), "Уникредит" (UniCredit), Ай Енд Джи (ING), "Комерцбанк" (Commerzbank), "Дойче банк" (Deutsche Bank), "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) и ОТП (OTP), са отчели обща печалба от над 3 милиарда евро в Русия през 2023 г.

    Сумата е над три пъти по-голяма от съответния резултат на западните банки преди войната в Украйна, през 2021 г., като е била частично генерирана от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия.

    Скокът в рентабилността им доведе до данъчни плащания към руския бюджет за около 800 милиона евро, спрямо едва 200 милиона евро през 2021 г., според анализ на британския финансов ежедневник. Американските кредитори "Ситигруп" (Citigroup) и "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase) също постигнаха печалби в Русия.

    Данъците, платени от европейските банки, еквивалентни на около 0,4 процента от всички очаквани неенергийни бюджетни приходи за Русия за 2024 г., са пример за това как чуждестранните компании, останали в страната, помагат на Кремъл да поддържа финансова стабилност въпреки западните санкции.

    Чуждестранните кредитори са се възползвали не само от по-високите лихви, но и от международните санкции срещу руските банки. Подобни мерки лишиха конкурентите им от достъп до международни платежни системи и увеличиха собствената привлекателност на западните банки за клиентите в страната.

    Повече от половината от 800 милиона евро данъчни плащания на европейските банки идват от австрийската "Райфайзен банк интернешънъл", която има най-голямо присъствие в Русия от чуждестранните кредитори.

    Печалбите на "Райфайзен банк интернешънъл" от операции в Русия са се увеличили повече от три пъти - до 1,8 милиарда евро през 2023 г. спрямо 2021 г. Това представлява половината от общата печалба на австрийската група, в сравнение с дял от около една трета преди войната.

    В допълнение към редовните данъчни вноски през миналата година, австрийският кредитор е платил 47 милиона евро в резултат на извънредна такса, която Кремъл наложи на някои компании.

    В същото време обаче "Дойче банк", "Комерцбанк" и унгарската ОТП значително са намалили присъствието си в Русия, са посочили техни представители.

    Въпреки закриването на корпоративния си бизнес и бизнеса си с търговия на дребно в Русия, "Ситигруп", четвъртият по големина кредитор в САЩ, който е спечелил 149 милиона долара печалба и е платил данъци за 53 милиона долара в Русия през 2023 г., стана четвъртият най-голям данъкоплатец сред западните банки в Русия, според изчисления на Киевското училище по икономика въз основа на данни на Руската централна банка.

    Друг американски гигант - "Джей Пи Морган Чейс", е спечелил 35 милиона долара и е платил 6,8 милиона долара данъци през 2023 г.

    ]]>
    https://clubz.bg/149226 https://clubz.bg/149226 Mon, 29 Apr 2024 08:39:31 GMT Mon, 29 Apr 2024 08:50:03 GMT
    Главчев: Целта е да убедим избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно

    "Категорично ще предприемем всички мерки във всякаква област, така че да се случват честни избори. "

    Това обяви служебният премиер Димитър Главчев днес в ЦИК, където бяха изтеглени номерата на машините, които ще бъдат удостоверени от експерти за предстоящия вот две в едно на 9 юни.

    "Искам всички да се убеждават, че през целия процес всичко ще бъде публично, прозрачно и пред очите на всички български граждани", допълни Главчев, и благодари на журналистите, че са отразили тегленето на номерата. "Крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно и в крайна сметка да бъде възстановено доверието в изборния процес, което ще доведе до разширяване на активността на българските граждани."

    Служебният премиер отказа да коментира как реториката на политиците влияе на доверието в изборите. Попитан дали има доверие на МВР-министъра Калин Стоянов, той отбеляза:

    "Към всички министри, които са членове на моя екип, имам доверие."

    На събитието присъстваха и членовете на ЦИК, на обществения съвет към ЦИК и представители на политическите партии. От избирателната комисия обявиха, че до края на април - т.е. утре - ще приключи актулизирането на методиката за удостоверяване на съответствието на даден тип машина с изискванията на Изборния кодекс и техническите спецификации.

    За удостоверяването ще се ползват МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, но Министерството на електронното управление търси и 10 външни експерта за удостоверяването. Сред изискванията са експертите да имат компетенции и опит в анализа на защитен софтуер, езиците C++, Debian/Ubuntu познания и други.

    Всичко това е нужно, след като миналата година ЦИК отмени машинното гласуване на местния вот през октомври заради липсата на решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

    ]]>
    https://clubz.bg/149225 https://clubz.bg/149225 Mon, 29 Apr 2024 07:29:53 GMT Mon, 29 Apr 2024 08:36:48 GMT
    Тагарев: Атаките срещу мен бяха от ревност Вярно е, писал съм SMS-и на Бойко Борисов.

    Това обяви по бТВ в понеделник сутрин бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

    „Аз опитах диалог с Бойко Борисов, писах му SMS-и. Той някъде в медиите обяви, че съм му писал SMS-и. Вярно е, защото беше много важно да не се бави решението за военната помощ за Украйна, но се бавеше.

    Винаги съм търсил контакт. Канил съм ръководството на Комисията по отбрана в НС. На 2 януари тази година в Държавен вестник е публикуван меморандумът, на чиято основа може да започне подготовката и изнасянето“, твърди той.

    Тагарев беше много критикуван от коалиционните партньори ГЕРБ в предишния кабинет, като при ротацията, която така и не се случи, оттам искаха той да бъде сменен. Според бившия министър от партията на Борисов са спъвали негови действия.

    „Атаките от БСП, „Има такъв народ“, „Възраждане“ и други извънпарламентарни партии ги считам като част от играта. Те атакуват не само Тагарев, а политиката, която се води от кабинета с подкрепата от Народното събрание. Неприятни бяха атаките от страна на ГЕРБ, тъй като разчитахме на тяхната подкрепа. Те задържаха документи, бавеха неща", уточни той.

    „Според мен атаката беше от ревност. Тези евроатлантици, които споменахте (Бойко Борисов и Делян Пеевски – бел. ред.), държат да бъдат не само най-изявените, но и единствените. Ако не са, това предизвиква ревност“, смята Тагарев.

    Той даде и пример.

    "Преди две седмици се вдигна шум, че е приета Програмата за инвестиции в отбраната. Внушението беше, че това е позитив от служебното правителство. Ами, тази програма отлежаваше 4 месеца в парламента. Ние внесохме важно решение на Министерския съвет още от 23 февруари. Едва след като се смени правителството, решението за помощта за Украйна беше прието в комисия и в пленарна зала, но преди това месец и половина беше бавено. Това са PR ходове“, посочи той.

    Тагарев коментира срещата между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ДПС Делян Пеевски, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и кмета на Ямбол Валентин Ревански, на която беше обявено, че за строителството на българската военна база в Кабиле „не е отпуснат нито 1 лев“:

    „Защото не е завършило проектирането. Вероятно и до момента не е завършено проектирането на базата. Необходимо е време на възложителя. В момента, в който изискванията бяха готови, ние взехме решение да се обърнем към агенцията на НАТО за доставки и осигуряване и те да менажират този проект. Към края на нашия кабинет те идваха в София, имаше срещи с мой зам.-министър. Има технологично време и нищо не става от днес за утре“.

    „Въпросът с финансирането е сложен. След като стана ясно, че ротацията няма да успее, се въздържах да взимам сериозни ресурсни решения. Има искания за надграждане на авионика на самолети за десетки милиони, има искания, след като са установили в края на миналата година, че има проблеми с отводняването на пистата в Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ – става въпрос за десетки милиони. Бюджетът от тази година, в който могат да се взимат решения, не стига за тези неща, а има много други, които трябва да бъдат финансирани“, обясни той.

    „Ние повишихме заплатите на военнослужещите с 10% от август миналата година и с още 10% от януари тази година. Още 35 милиона лева има в бюджета за поощряване на набирането на военнослужещи и дефицитни специалности. Всичко това се случва на фона на увеличение на пенсиите, заплатите и се спазват Маастрихтските критерии за дефицита“, допълни Тагарев.

    Тагарев даде висока оценка на сегашния служебен министър Атанас Запрянов.

    „Познавам ген. Атанас Запрянов от 90-те години. Тогава бяхме директори. Работели сме заедно. Той е много високо подготвен. Ценен е. Бил е военен представител в НАТО. Има много задълбочени знания и опит. Той беше зам.-министър на отбраната в кабинетите „Борисов 2“ и Борисов 3“. Той беше номиниран за министър на отбраната в проектокабинета „Габровски“. Той е припознат от ГЕРБ като техния човек в отбраната. Поканата да стане зам.-министър в кабинета „Денков“ беше лично от мен. Там няма никакво влияние. Аз го ценя с качествата и познанията, които има“, каза още бившият министър на отбраната.

    ]]>
    https://clubz.bg/149223 https://clubz.bg/149223 Mon, 29 Apr 2024 07:23:52 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:43:33 GMT
    Синя зона в неделя и до по-късно предлага зам.-кметът по транспорт на София Правилата за синя зона в София са остарели и неефективни, обяви зам.-кметът по транспорта на столицата Илиян Павлов в ефира на БНТ.

    "Прекъсването на зоната в неделя затормозява живеещите в центъра на София. Също така зоната работи до прекалено рано вечер. Обсъждат се различни идеи, но всички те варират по западен модел, който показва правилните стъпки тази зона да се реформира", смята той.

    Дали ще има зона и в неделя е от правомощията на Столичния общински съвет, подчерта зам.-кметът.

    Павлов заявява, че новото ръководство на Столична община вече работи за по-добра градска мобилност. Но призна, че това ще отнеме време, защото "положението, което заварваме, не е добро".

    "Тази година заложихме доста милиони за изгажзането на нови паркинги, ще се строят буферни паркинги на трите линии на метрото. Имаме бюджет, който ще използваме за проектирането на 15 монтажни паркинги в кварталите. Буферните паркинги вървят успоредно със строежа на метрото", отбеляза зам.-кметът.

    С новия бюджет за транспорт има средства за всичките му направления, подчерта той - от 7 май се пуска нова трамвайна линия, а нископодови и климатизирани трамваи ще въвят по линия 6.

    Ремонтът на бул. "Патриарх Евтимий" пък е за да не се ползва само от автомобили, с изграждането на велоалея и бус лента ще бъдат включени всички участници в движението, стана ясно още от думите на Павлов.

    Загубата на паркоместа ще е минимална, обмислят се още такива - около стадиона "Васил Левски".

    "Създавайки алтернатива за хората, които отиват с кола в центъра, всъщност помагаме на жителите в центъра, тъй като това ще намали трафика и ще освободи повече паркоместа за тях", отбеляза зам.-кметът на София.

    ]]>
    https://clubz.bg/149222 https://clubz.bg/149222 Mon, 29 Apr 2024 07:03:03 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:29:56 GMT
    Пенсионер се брани с бухалка от крадец Възрастен мъж е пострадал при опит да спре грабител в дома си. Пенсионерът се защитавал с бухалка, след като маскиран мъж е нахлул в апартамента му. 38-годишният нападател вече е известен и е привлечен като обвиняем. По случая работи Районната прокуратура в Добрич, предаде днес Нова тв.

    „Случаят е от 22 април. Пред дома на пострадалия обвиняемият се е преоблякъл с черно яке, анцуг, шал и шапка, за да не бъде разпознат. След това се насочил към апартамента и отворил е вратата, тъй като жилището било отключено.

    Насочил пластмасов пистолет към собственика. Възрастният мъж успял да го изтръгне от ръцете му, взел една бухалка и нанесъл няколко удара по извършителя. Крадецът обаче отвърнал на нападението и ударил пострадалия по главата. Взел чанта и портфейл, в които имало общо 750 лева”, обясни в ефира на Нова тв прокурор Даниел Илиев.

    По негови думи пострадалият е без опасност за живота.

    Заподозреният е задържан за срок до 72 часа. Прокуратурата е поискала от Районния съд в Добрич да му бъде взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, като това искане е било уважено.

    ]]>
    https://clubz.bg/149221 https://clubz.bg/149221 Mon, 29 Apr 2024 06:52:21 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:59:56 GMT
    НОИ с уточнение: хората с увреждания нямат право на великденска добавка Националният осигурителен институт стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение бе взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката.

    Така право на великденска добавка добиха около 534 000 души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

    Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа.

    Услугата "личен асистент" е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на човек с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, той няма право на великденска добавка, уточняват от НОИ.

    Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения.

    Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение, пишат от НОИ.

    ]]>
    https://clubz.bg/149220 https://clubz.bg/149220 Mon, 29 Apr 2024 06:51:11 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:00:59 GMT
    Петролът поевтиня на фона на изгледи за намаляване на напрежението в Близкия изток Цените на петрола се понижиха в първия търговски ден за седмицата в Азия, изтривайки ръстовете от края на миналата седмица, тъй като мирните преговори между Израел и "Хамас" в Кайро дават надежда за намаляване на опасенията за разрастване на конфликта в Близкия изток, а данните за инфлацията в САЩ допълнително помрачиха перспективите за намаляване на основните лихви в САЩ, предава Ройтерс.

    Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиняха с 1 долар или 1,1 на сто до 88,50 долара за барел.

    Котировките на американския лек суров петрол се понижиха с 84 цента или 1 на сто до 83,01 долара за барел.

    Днес се очаква делегация на "Хамас" да посети Кайро за водене на мирни преговори, каза представител на палестинската ислямистка групировка пред Ройтерс.

    Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че планираното нахлуване в Рафах, където има над един милион разселени палестинци, може да бъде отложено в случай на сделка, която включва освобождаването на израелски заложници, предава БТА.

    ]]>
    https://clubz.bg/149219 https://clubz.bg/149219 Mon, 29 Apr 2024 06:45:34 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:48:54 GMT
    Подписът, принтерът, Корал... Как бивш съратник на Кирил Петков го обвини в измама Като адвокат дясната ръка на Кирил Петков - Лена Бориславова, е фалшифицирала документи, за да излезе той от Управителния съвет на неправителствената организация "Да запазим Корал" - изискване по закона за администрацията. Става въпрос за 2021 г., когато днешният съпредседател на "Продължаваме промяната" бе назначен за служебен министър на икономиката.

    Историята е на няколко дни, като бе публикувана от сайта "Биволъ", а днес, с лицето си, за да я разкаже застана и бившият съратник на Петков по опазването на един от трите плажа за природосъобразен туризъм Атанас Русев. Бивш, защото от години отношенията им са влошени, съдейки и по публикациите във фейсбук групата на организацията.

    Русев, както и журналиситът от "Биволъ" Асен Йорданов, бяха гости в ефира на бТВ. Двамата обвиниха Петков, Бориславова, която стана впоследствие шеф на кабинета на Петков като премиер, както и бившия председател на Народното събрание, сега заместник - Никола Минчев, в документна измама и фалшифициране на подписи. Като дори цитираха номера на принтера, на който това е било извършено, според тях.

    Както стана ясно, действието се развива през 2021 г., но сега, три години по-късно, вече е намесена и ДАНС.

    "Излязъл съм през 2021 г. от организацията, гордея се, че запазихме плажовете за природосъобразен туризъм - и трите.

    Изведнъж отникъде в предизборната кампания, поредният фишек от ДАНС идва три години по-късно: "страшно е, че Кирил Петков е излязъл от организацията..."

    Едновременно с това разбрах, че съм си слагал и ботокс - в един от вестниците. Те могат да си измислят страшно много компромати: ПИК, "Гласове", "Биволъ", някакви измислени медии..." - бе реакцията на Кирил Петков вчера пред БНР.

    А днес излезе и с нарочен фейсбук пост (виж долу), в който обвини Русев, че ходатайствал за това да извади свързвания със СИК Румен Николов - Пашата от "списъка с 19 потенциални престъпника на дълбоката държава", който Петков даде на прокуратурата през 2022-а.

    За какво става дума?

    На 27 април "Биволъ" публикува материал, озаглавен "Кирил Петков е влязъл във властта с фалшиви документи и измама".

    В основата е изискването на Закона за администрацията:

    "Министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите, заместник-министрите, посочените в ал. 4 еднолични органи и техните заместници и членове на колегиални органи, областните управители и заместник областните управители не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация".

    "Да запазим Корал" е юридическо лице с нестопанска цел. Според антикорупционния закон лицата имат месец да направят постъпки да се освободят от старите си търговски или НПО длъжности.

    Указът за назначаване на служебния кабинет е от 10 май 2021 г., а реално Петков встъпва в длъжност на 12-и.

    "Кирил Петков е бил "освободен" от длъжността си на управител в сдружението за защита на Корал, но с цената на фалшифицирано пълномощно, фалшиви документи, протоколи и подписи на другите членове от сдружението. Неистинските документи са били входирани в Агенцията по вписванията не от друг, а персонално от адвокат Лена Бориславова, с нейния квалифициран електронен подпис (КЕП)" - твърди "Биволъ".

    Според статията "на 13 май в 1:39 часа след полунощ, Лена Бориславова си изготвя фалшиво пълномощно, с което може да се разпорежда напълно с гражданското сдружение "Да запазим Корал", и подписва това пълномощно с фалшив подпис на председателя на сдружението Атанас Русев. Подписът на пълномощното не е саморъчно положен, а е изкопиран 1:1 от официални документи на сдружението, в случая спесимен на подписа на управителя на сдружението."

    Русев потвърди тази сутрин по бТВ, че не е полагал подпис.

    Същата нощ е изготвен и протокол от Общото събрание на дружеството на 6 май 2021 г., с една-единствена точка в дневния ред - освобождаването на Кирил Петков от Управителния съвет на сдружението. На негово място в УС влиза Мартин Драгулев, който наследява целия бизнес на Петков, но е непознат за НПО-то, четем още. В протокола също фигурират подписи - на Русев и Драгулев, като Русев отново отрича да е подписвал собственоръчно.

    Следва протокол относно разлепване на покана за свикване на Общо събрание с дата 21.04.2021 г., подписан от Кирил Петков. И там има подпис на Атанас Русев, според "Биволъ" и самия него - копиран за трети път от стар документ.

    Последно: фигурира и декларация според закона за юридическите лица - за истинността на гореописаните документи от името на Атанас Русев.

    "На нея също е поставен фалшифицираният подпис на Атанас Русев. Документът е с дата 13.05.2021 г., съставен в 1:41 часа през нощта. Две минути след съставянето на фалшивото пълномощно на Лена Бориславова.

    Фалшифицираният подпис на Атанас Русев е един и същ и в двата документа и си личи, че е сканиран, а не саморъчно положен. Дори си личи квадратчето, с което софтуерно е отрязан само подписът", пише сайтът, като публикува документите.

    Принтер с номер...

    Тази сутрин "Биволъ" излезе с още една публикация по темата: "Никола Минчев и Лена Бориславова - съставители на фалшиви документи за Корал".

    Публикуването на материала съвпадна с участието на Русев и Йорданов в национален ефир, като те разказаха какво според тях показвали метаданните за изготвените документи. Твърдят, че този за истинността им е изготвен от бившия колега на Бориславова в адвокатската кантора Никола Минчев. Иначе съставител и редактор на документите е тя.

    В ефир Йорданов цитира и точния номер на цветния принтер "Коника", като твърди, че с такъв разполага кантората, в която двамата юристи от ПП са работили преди да влязат в политиката - "на петия етаж".

    "Същата машина е заснета, т. е. и оръдието на труда е засечено."

    Русев отрича да е говорил с Петков за излизането му от УС преди три години, нито някога да е разговарял с Бориславова (в случая тя е била адвокат), но пък за него тя е извадила фалшиво пълномощно да се разпорежда със сдружението. Не е имало и общо събрание по това време (имало такова година по-късно и то за промяна на управителния съвет).

    "Всички тези документи са изфабрикувани", заяви Русев.

    Видял в ДАНС въпросните документи, твърди още той. Като после заяви, че е подал сигнал през юни миналата година.

    "Никой не ни е викал в ДАНС, ние сами отидохме в ДАНС" - уточни Йорданов.

    Как сте били изненадани, като сами сте подали сигнала - бяха попитани от водещите на бТВ. На което Русев заяви, че те са подали сигнал, че се е случило нещо неправомерно, а вече в ДАНС установили пълния обем да документите. От думите му се разбра, че не всички били публикувани първоначално на сайта на Агенцията по вписванията.

    Защо чак сега?

    А защо чак сега, и то преди избори, за нещо, което Русев твърди, че е установил отдавна?

    - Защото сметнал, че докато Петков е премиер, Бориславова шеф на политическия му кабинет, принципалът на Агенцията по вписванията е министърът на финансите, разбирай - Асен Василев (другият съпредседдател на ПП), документите щели да "изчезнат".

    Това обаче беше преди повече от две години, припомниха му водещите. Отговори Асен Йорданов: че разбрали, че докато Петков е бил в "сглобката", прокуратурата девет месеца "шиканирала случая". Двамата с Бориславова дори не били разпитани, а казусът е в Бургас, при все че участниците са в София.

    Русев бе попитан и кога е развалил отношенията си с човека, с когото ги е свързвало 20-годишно приятелство. Откакто Петков станал премиер, твърди. След което разказа, че това е станало заради съмишленика му в каузата за опазване на горите Александър Дунчев, който "замалко" не бил застрелян от НСО при среща с Петков и Бориславова.

    За скандал в Министерския съвет между Петков и Дунчев по онова време се знае неофициално отдавна. Но кулоарните разкази не включват разстрел на зеления активист (бивш шеф на агенцията по горите за кратко, после депутат от "Промяната"). В този период трябваше да има трансформация на агенцията по горите, според предизборното обещание на ПП, която така и не се осъществи.

    Дунчев пък обвиняваше публично коалиционния партньор БСП в безпринципни назначения в сектора, който се падна на левицата при реденето на министерските постове. Самият Дунчев не разказва тази история. По-късно той се отказа от политиката, обвинявайки ПП, че не е защитила горите.

    Иначе вчера коментира и самата Бориславова.

    "По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание. И всичко, което мога, ще съдействам на всякакви разследващи органи да излезе истината.

    Бил ли е, или не Петков част от УС на Сдружението към момент, в който той е встъпил в длъжност като министър на икономиката? Това са факти, които могат да се видят в Търговския регистър", заяви тя.

    Кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?

    След двата материала и участието на Русев в бТВ, Петков реагира с фейсбук пост - с обвиненията за Пашата.

    "Смут в дълбоката държава:

    Познавах Атанас Русев като кайтист и активист на каузата за плаж Корал.

    За пръв път разбрах, че Атанас Русев има и друго лице през 2022.

    През февруари 2022, тогава като премиер, подадох списък от 19 лица на Иван Гешев - в този момент главен прокурор. В списъка е и Румен Николов – Пашата – една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов.

    В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази сутрин така артистично се възмущаваше от „неправдите“, ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък.

    Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер, точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва да бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

    След това се обади на баща ми, когото познава също от Корал и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпници на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидетел на този разговор и може да го потвърди.

    И сега питам - кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?

    Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?"

    Превантивно попитан за това, Русев призна, че познавал Румен Николов, но не можа да си спомни подобно обаждане. Бил никой, че да ходатайства за такива работи.

    Никола Минчев: Нямам общо

    "По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на "Да запазим Корал". За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин", коментира днес и Никола Минчев.

    "Ако ме бяха попитали колегите Ви от "Биволъ", щях да им кажа същото", добави той.

    ]]>
    https://clubz.bg/149218 https://clubz.bg/149218 Mon, 29 Apr 2024 06:20:34 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:55:14 GMT
    Президентът наложи вето на закона за инвестициите, с който по ;втория начин; се ощетява природата Президентът Румен Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават опазването на околната среда и създават риск за ощетяване на публичния интерес.

    Това съобщиха днес от "Дондуков" 2.

    Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

    Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите му от 2017 г. и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон, припомнят от администрацията на държавния глава.

    За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение.

    Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

    Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

    Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

    По втория начин

    Мотивите на държавния глава до голяма степен съвпадат с тези на природозащитните организации, които първи предупредиха за подводните камъни в поправките, инициирани от партньорите ГЕРБ и ДПС.

    По познатата схема чрез преходни разпоредби ДПС и ГЕРБ правят предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, с които драстично ограничават възможностите за защита на околната среда и здравето на хората, предупредиха от "Зелени закони" още в средата на април. "По втория начин", т.е. в заключителните разпоредби на закона за инвестициите, партньорите предложииха изменения и в Закона за устройство на територията, в Закона за енергията от възобновяеми източници, както и радикални промени в Закона за опазване на околната среда. Въпросните промени бяха внесени между четенията, което предполага че не само нямат общо с основните текстове, а и че не са подложени на обществено обсъждане и както отбелязва държавният глава - нямат и финансова обосновка.

    С решението на ГЕРБ и ДПС се предвижда:

    1. Решенията за необходимостта от ОВОС и решенията по ОВОС да важат не 5, а 15 години: така те ще позволяват дори при променени параметри и нараснало застрояване даден проект да не бъде оценяван повторно и да се пренебрегне кумулативния ефект от множество разрешения в една територия.

    2. Редица мащабни проекти да не подлежат на обжалване на втора съдебна инстанция – постулат, който трябваше да отпадне от 1 юли 2024 г., но сега депутатите се отмятат от думата си, дадена за тази мярка за прозрачност, която отложиха при последните промени в ЗООС през 2022 г.

    3. И двете предложени изменения представляват отслабване на степента на природозащита, което е в разрез с правото на Европейския съюз, което изисква нейното засилване (чл. 3, ал. 3 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) и чл. 191 от Договора за Функционирането на Европейския Съюз (ДФЕС). В противоречие с принципите на екологичното право под благовидния предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по своя мащаб проекти с мълчаливо съгласие, тоест само с изтичане на някакъв срок и без никаква оценка от компетентния орган по околна среда.

    4. Решения по ОВОС, които по действащия закон са загубили правно действие, да бъдат възкресени.

    Въпросният проект на ГЕРБ-ДПС бе толкова важен за тях, че председателят на парламента Росен Желязков (вече бивш) дори го разпореди за окончателно гласуване на извънредно заседание в следобяда на 19 април.

    Утре трябваше да е последният работен ден на 49-ото Народно събрание преди да се разпусне във великденска ваканция, считано от 3 май, която ще прерасне в предизборна до 9 юни. Според промените в Конституцията обаче парламентът действа и при служебно правителство, така че депутатите могат да се съберат във всеки момент, в който решат. В случая - очаква се тази седмица да гледат президентското вето, най-късно - на 2 май.

    ]]>
    https://clubz.bg/149217 https://clubz.bg/149217 Mon, 29 Apr 2024 05:28:44 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:21:56 GMT
    Продължава разчистването на паднала стена по АМ ;Струма; - издържала ;цели; 14 години Подпорна стена на т. нар. автомагистрала "Струма“ се срути върху пътното платно вчера, а разчистването на земната маса продължава и днес. Все още е затворено за движение платното в посока София от кръговото на Драгичево (както стана ясно при фаталната катастрофа с македонски граждани - такава магистрала няма, тя нито е издадена пред комисия, нито покрива критериите за магистрала - б.р.).

    „Около 3500 кубика земна маса е отстранена от зоната на срутването. След интензивните валежи от последните дни се забелязва преовлажняване на глинести пластове, довело до срязването на стената.

    От стената са паднали 24 метра. Оценката е, че около 5000 кубика земна маса ще бъдат извозени“, посочи пред бТВ днес инж. Даниел Иваничков, директор „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

    „Трябва да сме приключили до утре с разчистването. След това ще бъде направена оценка за последващото възстановяване. Магистралата ще бъде затворена до утре със сигурност. След това ще бъде отворена за леките автомобили“, добави той.

    „Стените в участъка са на 14-годишна възраст. Правени са при изграждането на АМ „Люлин“. Не са много стари, не са много нови – природата си е природа. Останалите стени не са мръднали. Ще бъдат предприети действия за почистване на отводнителите им, което е регулярен процес“, каза още инж. Даниел Иваничков.

    „Непосредствената причина за падането на стената са дъждовете, които са преовлажнили земните маси зад подпорната стена, създали са един значителен земен масив, който е довел до срязването на стената. Няма щети по пътя, което означава, че е нарушена устойчивостта на откоса“, обясни проф. Стефчо Стоев от Минногеоложкия университет.

    „Това е стар свлачище участък. За него се знае. Той е слабо място на магистралата. По-надолу са извършвани мероприятия по укрепване на откоса. Ние сме в периферията на тази зона. Целият този район е свлачищен. Почвите са податливи на свличане“, коментира той.

    „АМ „Люлин“, сега „Струма“, е изградена при едни много сложни геоложки условия. Само в рамките на едни 7 километра имаме три големи свличания. Преди първия тунел има, между първия и втория тунел има много голямо свличане, което беше овладяно много трудно. Този участък е слабо място.

    Извършвани са укрепителни мероприятия. Цялата тази част на Пернишката котловина се характеризира със сложни условия. Пътят между Драгичево и Владая е с няколко свлачища. По железопътната линия влаковете се движат с намалена скорост заради свлачищни процеси. Районът е предразположен. Очевидно е трябвало да бъдат извършени по-сериозни укрепителните мероприятия“, допълни пък ръководителят на катедра „Хидрология и инженерна геология“ проф. Стефчо Стоев.

    ]]>
    https://clubz.bg/149216 https://clubz.bg/149216 Mon, 29 Apr 2024 05:20:43 GMT Mon, 29 Apr 2024 06:41:58 GMT
    8 души се впускат в битка за Европейската комисия Осем души се впускат в битката за най-висшия пост в ЕС – председател на Европейската комисия.

    Фактическото начало на тази битка е тази вечер в 19 часа средноевропейско (20 ч българско време). Тя ще започне в Маастрихт.

    Стартът на състезанието е третият поред Маастрихтски дебат, организиран от авторитетното брюкселско издание „Политико“. Той ще се проведе в нидерландския град Маастрихт – мястото, където се роди настоящият Европейски съюз.

    Девет от общо 10 регистрирани европейски партии ще участват в изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 6 до 9 юни. Осем партии имат своя водещ кандидат, известен с немското име Spitzenkandidat. Такъв не е определила единствено партията Европейски консерватори и реформисти (ЕКР). А Европейската демократическа партия (ЕДП) няма да участва във вота.

    До 2019 г. водещият кандидат на спечелилата най-много гласове партия ставаше председател на Европейската комисия. Това обаче бе нарушено преди пет години, когато системата бе „убита“ след намеса на френския президент Еманюел Макрон. И вместо германеца Мандред Вебер, който бе кандидатът на ЕНП, начело на ЕК застана неговата сънародничка и съпартийка Урсула фон дер Лайен.

    Дебатите ще бъдат върху три основни теми. Те са избрани от младите в Европа чрез проучване на университета в Маастрихт. Темите са климатичните промени, външна политика и политика на сигурност и демокрацията в ЕС.

    Ето и осемте кандидати, представени от „Политико“. Те са подредени по латинския азбучен ред на фамилните им имена.

    Валтер Байер

    Партия на европейската левица (ПЕЛ)

    Роден е през 1954 г. във Виена. Той е доктор по икономика и бивш национален председател на Австрийската комунистическа партия (АКП). От 2022 г. оглавява ПЕЛ. За себе си казва, че се бори за съюз между демократичните и прогресивните сили в Европа, за да отговорят на обществените и екологичните предизвикателства в полза на мнозинството. Като дете Байер е мечтаел да стане театрален режисьор.

    Бас Ейкхаут

    Европейска зелена партия (ЕЗП)

    Роден е през 1976 г. Нидерландският евродепутат е водещ кандидат заедно с германската си колежка и съпартийка Тери Райнтке. Ейкхаут е завършил екология. Преди да започне политическата си кариера е участвал в редица изследователски проекти, свързани с климатичните промени, селското стопанство, обработването на земята и биогоривата. Той бе водещ кандидат на ЕЗП и през 2019 г., когато партията постигна най-големия си успех в историята на европейските избори. В коалиция с Европейския свободен алианс (ЕСА) тя стана четвъртата политическа сила в Европейския парламент и осигурява мнозинството на проевропейските партии. Като дете Ейкхаут мечтаел да се присъедини към „Грийнпийс“ и да се бори срещу китоловните кораби.

    Валериу Гилецки

    Европейско християнско политическо движение (ЕХПД)

    Роден е в Молдова, но има и румънско гражданство. Той оглавява ЕХПД – единствената европейска политическа партия, която открито проповядва християнските ценности в политиката. Гилецки има два мандата като депутат в родната си Молдова, като дори е бил зам.-председател на парламента в Кишинев. Едното му висше образование е електроинженерстнво. Той е и бакалавър по теология. Същевременно Гилецки е пастор и бивш председател на Европейската баптистка федерация. А като дете, подобно на всички деца в СССР, мечтаел да стане космонавт.

    Урсула фон дер Лайен

    Европейска народна партия (ЕНП)

    Майка на 7 деца, по образование лекар, през последните 20 години тя е изцяло посветена на политиката. В родината си Фон дер Лайен е последователно министър на семейството и младежта, на труда и на отбраната. Начело на Европейската комисия германската християндемократка ръководеше вземането на решения за отговори на изключително тежки предизвикателства като пандемията от COVID-19, руската агресия в Украйна и енергийната криза. Същевременно тя работи за целите, които сама постави, за водеща роля на ЕС в световната борба с климатичните промени, засилване на екологично чистите индустрии и спаревдила и конкурентоспособна Европа, която не истовя никого зад борда. Урсула фон дер Лайен се бори за втори мандат, като ЕНП най-вероятно отново ще бъде първа европейска политическа сила след изборите. Тя ще се опита да изгради мнозинство за силна Европа, която да защитава демокрацията, да съхрани благоденствието и да подобри сигурността. Като дете Фон дер Лайен искала да стане археолог.

    Майлис Росберг

    Европейски свободен алианс (ЕСА)

    Тя принадлежи към датското малцинство в Германия и е активист, борещ се „за малки гласове и големи идеи“. Едва 24-гозишна, Росберг е най-младият в историята водещ кандидат за председател на Европейската комисия. Съвсем наскоро тя се завърна от студентски обмен в Испания по програмата „Еразъм“. Като дете Майлис Росберг мечтаела да стане футболистка. Днес тя обича да играе футбол, но само за забавление.

    Никола Шмит

    Партия на европейските социалисти (ПЕС)

    Люксембургският еврокомисар отговаря за заетостта и социалните права. В това си качество той защитава минималните заплати, правата на работниците, възможностите за младите и борбата с детската бедност. В родината си е бил е дипломат и министър на външните работи, на имиграцията и на заетостта. Детската му мечта била да стане фермер.

    Мари-Агнес Щрак-Цимерман

    Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)

    Завършила е журналистика, политология, немски език и литература. 20 години работи като представител на младежко книгоиздателство в родната си Германия. Била е и общински съветник в Дюселдорф. От 2017 г. е депутат в Бундестага. В детските години искала да стане радиоводеща.

    Андерс Вистисен

    „Идентичност и демокрация“ (ИД)

    Сред главните цели на крайнодесния датски евродепутат е спирането на незаконната миграция в ЕС. Той се бори също срещу разширяването на Съюза и прекалено големите според него разходи. Когато бил дете, Вистисен мечтаел да бъде историк.

    ]]>
    https://clubz.bg/149215 https://clubz.bg/149215 Sun, 28 Apr 2024 20:31:33 GMT Mon, 29 Apr 2024 05:00:50 GMT
    Автогол отложи 13-ата поредна титла на ;Лудогорец; Нелеп автогол отложи коронясването на „Лудогорец“ с 13-ата поредна шампионска титла на България по футбол.

    Това стана на стадиона в Разград, където публиката се бе приготвила за купон след първия мач от плейофната фаза на челната шестица. Противник бе абсолютният новак „Крумовград“.

    Изненадващо гостите поведоха с 2:0. Това стана след голове на Александър Колев в 13-ата и на Серкан Юсеин в 31-ата минута.

    Това накара мнозина да се усъмнят и да предрекат, че след почивката ще има „обръщалка“. Така се и получи. Още 49-ата минута Рик Джонатан намали резултата с прехвърлящ удар. Само щест минути по-късно пак той изравни след дузпа, отсъдена за спъването му в наказателното поле на гостите.

    В 74-ата минута настъпи пълният обрат. Руан Круз направи 3:2 и публиката започна да се подготвя за празненството.

    Защитникът на „Лудогорец“ Антон Недялков обаче явно бе на друго мнение. В добавеното време на мача той си отбеляза автогол.

    Така интригата се запазва поне до следващия, втори кръг от плейфите. „Лудогорец“ отново е домакин, при това на втория ЦСКА-София. На шампионите обаче им стига само равенство, за да триумфират за 13-и пореден път. Те са на първо място със 76 точки, а „червените“ от столицата са с 66.

    До края на плейофите остават 4 кръга. При равенство „Лудогорец“ ще запази преднината от 10 точки и ще бъде недостижим на върха.

    ]]>
    https://clubz.bg/149214 https://clubz.bg/149214 Sun, 28 Apr 2024 17:08:27 GMT Sun, 28 Apr 2024 17:21:57 GMT
    ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: ротацията умря, да живее ротацията Неосъществената ротация в кабинета "Денков-Габриел", оказа се, все още е на дневен ред за Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ поиска цялата министерска власт, ако ще преговаря с "Продължаваме промяната-Демократична България" след вота. Не бил в позиция да поставя условия, отговориха му от там.

    Кирил Петков пък изчисли, че разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ може да се стопи до 3% - при над 9 на сто сега.

    А атаките за това как е излязъл от сдружението за Корал определи като поредния ченгеджийски номер. Появил се три години по-късно.

    Като споменахме избори, от ЕП зоват големите международни марки да спрат да рекламират в съмнителни сайтове, сеещи дезинформация. Особено в България.

    По света - в Държавния департамент се съмняват как Израел използва в Газа предоставените от САЩ оръжия в съответствие с международното хуманитарно право.

    А палестинският президент заяви, че само САЩ могат да спрат Израел да атакува граничния град Рафах в Газа, като посочи, че очаква нападението през следващите дни.

    И обратно у нас: ей така, случайно, националист удря инакомислещия Иво Божков. На улицата.

    ]]>
    https://clubz.bg/149212 https://clubz.bg/149212 Sun, 28 Apr 2024 16:54:34 GMT Sun, 28 Apr 2024 17:36:21 GMT
    Палестина помоли САЩ да я спаси от ;най-голямото бедствие в историята на палестинския народ; Палестинският президент Махмуд Абас днес каза на пресконференция в саудитската столица Рияд, че само САЩ могат да спрат Израел да атакува граничния град Рафах в ивицата Газа, като посочи, че очаква нападението през следващите дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

    "Призоваваме САЩ да поискат от Израел да спре операцията в Рафах, защото Америка е единствената страна, способна да попречи на Израел да извърши това престъпление", заяви Абас по време на среща на върха в Саудитска Арабия, като посочи, че подобна операция, обявена от израелски официални лица, би била "най-голямото бедствие в историята на палестинския народ".

    Израел, който в продължение на седмици заплашваше, че ще предприеме пълномащабна офанзива срещу града, с цел да унищожи оставащите там батальони на "Хамас", миналата седмица засили въздушните удари по Рафах.

    Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град, който се намира до египетската граница и дава убежище на повече от един милион палестинци, избягали от седеммесечната израелска атака срещу по-голямата част от ивицата Газа.

    "Въпросът за това, което ще се случи през следващите няколко дни, е какво ще направи Израел като атакува Рафах, защото всички палестинци от Газа са събрани там", каза Абас и добави, че дори "малък удар" срещу града ще принуди палестинското население да напусне ивицата Газа. "Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята на палестинския народ", добави той.

    Абас изрази опасения, че след като приключи операциите си в Газа, Израел ще се опита да принуди палестинското население да напусне Западния бряг и да се премести в Йордания.

    Тел Авив започна военната си офанзива срещу "Хамас" след атаката срещу южната част на страната на 7 октомври, когато бяха убити около 1200 души, а 253 бяха взети като заложници. Оттогава са убити повече от 34 000 палестинци според данни на министерството на здравеопазването в Газа, а по-голямата част от населението на анклава е разселена.

    ]]>
    https://clubz.bg/149211 https://clubz.bg/149211 Sun, 28 Apr 2024 15:47:47 GMT Sun, 28 Apr 2024 17:05:00 GMT
    ;Българин с бяла коса, на Цветница, напада друг заради различен светоглед...;

    "Омразата на думи рано или късно се превръща в омраза на дела.

    Неделя обед, слънчево, Цветница - хубав ден и прекрасен български празник. Но не и ако си изтъкан от омраза."

    Така започва разказът на бившия общински съветник Иво Божков ("Демократична България") за това как днес, от нищото, е бил физически нападнат на улицата от "възрастен българин с бяла коса", който той първоначално не разпознава, но бил в компанията на националиста Боян Расате.

    Въпросният мъж, който ударил Божков в корема с връзка ключове в юмрука му, е Мирослав Паскалев - Зорец - лице, за последно в коалицията на БСП за общинските избори, известно като върл противник на Истанбулската конвенция и пр.

    Нападението, по разказа на Божков, е гарнирано с богата доза псувни.

    Бившият съветник, активист на ДСБ и влогър е записал случая с телефона си. Видимо от публикуваната от него снимка във фейсбук, Зорец държи връзка с ключове в ръка.

    "Извиках полиция и дадох показания. Сега издирвам записи от камерите в района", посочва Иво Божков.

    Ето целия му разказ:

    Омразата на думи рано или късно се превръща в омраза на дела.

    Неделя обед, слънчево, Цветница - хубав ден и прекрасен български празник. Но не и ако си изтъкан от омраза.

    Слагам багаж в колата и се връщам за още. На отсрещния тротоар чувам "Глей го пе***** с каква пед**** кола". Не обръщам внимание, защото не ми се занимава.

    Продължава се: "Скоро, скоро всички като вас ще ви ши**** по улицата". Тук вече се обръщам и виждам, че думите се изричат от мъж с бяла коса, който върви и ме гледа. До него върви човек, който веднага разпознавам като Боян Расате, а той самият не знам как се казва, но знам, че е някакъв известен и се сещам, че съм го виждал на една снимка, на която държи на раменете си дете, което носи табела "Върнете дъгата на децата, пе*******"

    На "Скоро всички като вас ще ви ши**** по улицата" вече отговорих: "Какъв ви е проблема?"

    Въпросният белокос само това чакаше. Слезе от тротоара, пресече улицата и се прилепи буквално на 5 см от мен. Тъй като не е някакъв анонимник, виждам че ме провокира да го блъсна или по най-малкия начин докосна, за да ми отвърне. Естествено не го правя, при което ме удря с лявата си ръка в корема под ребрата. В този момент не разбрах, но по-късно установих, че в тази ръка той държи ключовете си от колата. Установих го, защото той самият се беше порязал до палеца на лявата ръка, а аз се оказах с одрана кожа на корема там където ме удари с юмрук.

    След удара в корема, веднага извадих телефона си и почнах да записвам. Секунда след това ме ритна, под коляното, което се вижда и в записа.

    В този момент по тротоара минаваха няколко жени, който станаха свидетели на тази грозна сцена. Догоних ги с телефона, за да попитам на записа дали са били свидетели на случката. Потвърдиха и ми пожелаха весел празник и здраве.

    Върнах се отново до мястото и 10 минути питах въпросния видимо 60+ човек защо ме нападна физически. Очевидно знаеше много добре кой съм, защото спомена, че съм търсил провокация за предаването ми, което нямало рейтинг...

    Първите му думи пред телефона ми бяха, че е националист, а през целия разговор говореше за соросоиди, за чужди агенти, за ППДБ, които ограбили България за две години и цялата политическа хибридна пропаганда, която се лее в интернет на воля.

    Извиках полиция и дадох показания. Сега издирвам записи от камерите в района на случката.

    И така, възрастен българин с бяла коса, на Цветница в неделя напада българин само защото има друг светоглед от неговия и му се заканва, че скоро това ще правят по улиците с тези като мен.

    Както мнозина са забелязали, спрял съм да коментирам политиката у нас, защото като всеки нормален българин съм отвратен от надмощието, което мутрите доказаха, че продължават да имат над цялата държава.

    Само че това, което идва е по-страшно от това, може да се окаже, по-лошо от това, което е било до сега.

    Началото на Втората световна война не е 1945-та, а е 20 години по-рано през 1920-та, когато е основана националсоциалистическата работническа партия. Правя това историческо напомняне, защото вратите към ада не се отварят за един ден, а незабележимо се открехват понякога в продължение на две десетилетия преди да ни засегне до един.

    Дори когато не искаш да се занимаваш с политика, политиката рано или късно се занимава с теб, уви.

    ]]>
    https://clubz.bg/149210 https://clubz.bg/149210 Sun, 28 Apr 2024 15:38:11 GMT Sun, 28 Apr 2024 16:04:58 GMT
    Украйна ;избива българи; с български снаряди - дезинформация Украйна избива българи с български оръжия – различни версии на това твърдение се появяват в редица български медии в края на март и в началото на април 2024 г.

    Това е единственият индикатор, който дава времева рамка на твърдението за предполагаем обстрел на селище в херсонска област, в което живеят етнически българи. Броят им варира в различните публикации, а според някои дори става дума за „българско селище”. Макар че много от българските медии не се позовават на никакъв източник, в някои публикации са цитирани руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости, както и обвързаният с Кремъл информационен сайт НюзФронт. Това са единствените източници, до които информацията може да бъде проследена.

    Имало ли е изобщо обстрел с български снаряди над Олешки?

    Информацията, според която е имало обстрел над окупирания украински град Олешки идва от публикации в руските държавни агенции ТАСС и РИА Новости. Всъщност, показаните като доказателство за твърдението снимки на снаряди са били публикувани още през 2022 г. Проверка на Factcheck.bg не стигна до категорична информация кога, къде и дали изобщо са били използвани мунициите.

    Кадрите идват от два поста в онлайн платформата Х, респективно от 13 август 2022 г. и от 28 април 2023 г.

    На снимките се виждат снаряди, произведени в българските военни предприятия „Арсенал АД“ и „Вазовски машиностроителни заводи ЕАД“. Снарядите са производство от 2018 г., а не от 2016 г., както твърдят публикациите в българските медии.

    Второто „доказателство” за твърденията, че са използвани български муниции, е видео, в което украински войници изстрелват снаряд. Видеото е публикувано на 28 април 2023 г. и не може да бъде определено къде е било заснето.

    Някои публикации съдържат и твърдението, че снарядите, използвани за предполагаемия обстрел, са пристигнали в Украйна посредством „сиви схеми” между дружеството „Арсенал” АД и летище Стара Загора. Твърдението се появява на български език за първи път в доказано свързания с Кремъл пропаганден сайт „НюзФронт”, като в последствие то може да бъде намерено почти дословно и в български онлайн издания. В отговор на запитване от Factcheck.bg, Министерство на икономиката и индустрията съобщи, че старозагорското летище няма разрешение за износ на подобни изделия.

    Официалният отговор от министерството гласи, че „от началото на военната операция в Украйна българското дружество „Арсенал” АД, Казанлък, не е подавало заявления и съответно не притежава разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната, за Украйна.”

    „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, собственик на терена, на който се намира летище Стара Загора, от своя страна потвърди, че летището е закрито за полети от 2007 г. насам и че лошото експлоатационно състояние на инфраструктурата „прави и физически невъзможно осъществяването на летателна дейност“.

    Наистина ли град Олешки е български?

    В различните версии на разпространеното твърдение се говори за „българско селище“, наличие на „етнически българи” или се дава информация за 2000 българи, които живеят в херсонска област.

    Последното официално преброяване на населението в Украйна, включително и в Херсонска област, е направено през 2001 г. В областта действително съществува град на име Олешки. В българските медии градът често е наречен „Олешка” или с руското му наименование „Альошка”. Градът е преименуван „Олешки” през 2016 г., за което свидетелства решение на Върховната Рада на Украйна. Преди 2016 г. градът се е наричал „Цюрупинськ“. Проверка на състава на населението в Цюрупинськ според преброяването от 2001 г. показва, че има 0.03% българско население или 69 българи.

    В момента Херсонска област, където където се намира град Олешки, е обявена за част от Руската федерация, показва устав в официалния телеграм канал на администрацията на Олешки общински район. Град Олешки е включен и в изборите за президент на Руската федерация през март 2024 г.

    Тъй като град Олешки е под управлението на Руската федерация, няма как да бъде получена достоверна информация за етническия състав на града от местната администрация.

    Територията на Олешки към този момент е зона на военни действия. Районът не за първи път е обект на сражения, но за първи път в информациите се акцентира върху “българско население” и се говори за „българско селище“.

    Пътят на дезинформацията

    Недоказаната информация, че етнически българи са били обстрелвани от български снаряди, е публикувана за първи път на 27 март 2024 г. в сайта на руската информационна агенция ТАСС.

    Материалът цитира изказване на Алексей Живов, представен като „военен доброволец”, в което той сравнява предполагаемият обстрел с геноцид над етнически българи: „Смело можем да кажем, че се извършва геноцид, който българите извършват над своите културни и етнически сънародници“, казва Живов.

    Проверка на Factcheck.bg показа, че Живов e основател на движение „Национални патриоти на Русия“ и член на дясно радикалната организация „Дясно консервативен алианс“. В своя телеграм канал Живов споделя руски пропагандни послания във връзка с войната в Украйна – че руските войски в Украйна са всъщност „мироопазващи”, например.

    ТАСС публикува и видео, в което трима души, обявени като „представители на българската общност в херсонска област”, апелират към президента Румен Радев с молба да прекрати българските доставки на оръжие за Украйна.

    Участници във видеото са Генадий Недялков, съпругата му Любов Недялкова и Иван Абажер – добре познати на местната общественост фигури, симпатизиращи на окупационната власт.

    Генадий Недялков е обвинен в колаборационизъм от украинската прокуратура. Обръщението на Недялков към българския президент е на руски език. Понастоящем Недялков е част от окупационната власт в Херсон – депутат от листата на „Единна Русия”. Любов Недялкова е съпруга на Генадий Недялков и депутат от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ). Иван Абажер е член на Обществената палата на Руската федерация и на Черноморската асоциация за Международно сътрудничество. Във видеото той говори на руски и казва, че България доставя на „украинските нацисти” „оръжия за масово унищожение” – това е напълно невярно, тъй като оръжия за масово унищожение означава ядрени, химически и биологични оръжия. Онлайн могат да бъдат намерени много негови изказвания в духа на кремълската пропаганда. В интервю по повод честването на трети март, Абажер например казва, че това не е празник на България, а на „руский мир” (руския свят).

    Малко след публикацията в ТАСС от 27 март излизат и материали в българските онлайн издания „Обективно“, „Лентата“, „Скандално”, „Гласове” и „Епицентър” със същите твърдения. Ден по-късно в телеграм канала на Владимир Сальдо, губернатор на област Херсон, е публикуван видеоклип, в който твърденията са повторени. Същият видеоклип е публикуван и в статия на български език в свързаното с Кремъл онлайн издание „Нюз фронт“, пак на 28 март. В рамките на деня, публикации, съдържащи идентични твърдения излизат с подобен текст и съдържание в изданията „Би нюз“, „Гласове“, „Правдa.бг“, “Информиран“, „Критично“, „Факти.бг“, „Класа”, „SafeNews”.

    След затишие от малко над седмица, в началото на април започва втора вълна на разпространение – този път основана на видеоклипа с тримата „представители на българската общност” в Херсонска област. Изданията, които разпространяват информацията, до голяма степен се припокриват със споменатите досега: „Гласове”, „Лентата”, „Новини247”, „От упор”, „ONovini”, „Класа”, „НюзФронт”, „ПИК”, „Свободно слово”, „Епицентър”, „Скандално”, „Труд”.

    Твърденията за обстрел на Олешки с български снаряди не са доказани от руските медии по никакъв начин. Снимките с български снаряди са стари и не могат да се свържат с мястото, на което се твърди, че са използвани. Не може да се каже с точност дали и колко етнически българи живеят в Олешки, но със сигурност не може да се твърди, че е „селище на етнически българи”. Тези аргументи, както и начинът на разпространение на твърденията, показват, че става дума за дезинформационна кампания.

    Целта е да се повлияе върху общественото мнение и институции в България по въпроса за доставката на оръжия на Украйна. „Украйна избива българи с български оръжия” е пропагандно клише, конструирано по същия модел, както „Украйна гори живи българи” и „Украйна руши български паметници”. От самото начало на войната срещу Украйна Кремъл целенасочено се опитва да внуши на българското общество, че Украйна води антибългарска политика и че България не трябва да помага на Украйна, включително с доставка на оръжия.

    Factcheck.bg

    *По темата работи също Свилен Оприков.

    ]]>
    https://clubz.bg/149209 https://clubz.bg/149209 Sun, 28 Apr 2024 14:36:37 GMT Mon, 29 Apr 2024 12:49:59 GMT
    Подпорна стена се срути на ;Струма; Временно движението на тежкотоварни автомобили по автомагистрала (АМ) „Струма" при 16-и км, в платното за София, се осъществява в изпреварващата лента поради авариране на подпорна стена, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

    Обходният маршрут за леките автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София, както и през Мало Бучино. За улеснение на придвижването по пътя София – Перник през Владая е организирано реверсивно движение, което ще остане и през нощта. Тежкотоварните автомобили в посока София преминават по АМ „Струма" при 16-и км само в изпреварващата лента.

    От АПИ посочват, че са взели мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението при 16-и км на автомагистралата.

    Направен е оглед на терена от и.д. председател на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев и експерти от агенцията. Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена. Веднага са предприети краткотрайни действия по изкопаване на земните маси до стабилна основа. След изкопаването на преовлажнените земни маси, ще бъдат направени отводнителни окопи над засегнатия участък и дренажни ребра по продължение на откоса.

    В дългосрочен план ще бъде възложено изготвяне на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта на АПИ е дейностите да бъдат изпълнени в настоящия строителен сезон.

    Проверка на БТА на място установи, че се извършват дейности по разчистване на срутилата се земна маса, а по обходните маршрути за леки автомобили има задръствания. Движението на тежкотоварни автомобили по АМ „Струма" в платното за София се осъществява без струпване на превозни средства.

    ]]>
    https://clubz.bg/149208 https://clubz.bg/149208 Sun, 28 Apr 2024 14:19:58 GMT Sun, 28 Apr 2024 14:25:01 GMT
    DARPA представи ;зеленоок; автономен танк (ВИДЕО) Американската правителствена агенция за военни технологии DARPA представи тази седмица тест на новия си автономен танк - RACER (RHP).

    Платформата RACER се разработва от две десетилетия и досега включваше мощни и бронирани, но сравнително малки машини - с размера на бъги. Новият танк обаче е сравним с голям лек автомобил по размери - с дължина 6 метра и тегло 12 тона.

    Кратък клип демонстрира способностите на новия танк - той е изключително маневрен дори на тежки терени, ускорява впечатляващо и вдига до 48 км/ч - прекрасно постижение за толкова тежка машина.

    Впечатление правят зелените "очи" в предната част на танка - те всъщност са индикация, че той е в автономен режим.

    А още по-впечатляваща е именно автономността на танка - той може да се движи дори извън пътя без човешка намеса.

    Повечето автономни автомобили се обучават само за каране на пътя и ползват боята по настилката, мантинелите, отразителите и знаците за обучение на алгоритмите като ориентир в реална употреба. Вместо това RACER RHP трябва да се справя с дълбоки препятствия, малки водоеми, канавки, камъни, скали, дървета и друга гъста растителност - всичко, което поначало срива алгоритмите за автономно управление.

    Тестовете на машината са проведени още през 2023 г., но едва сега бяха публикувани от DARPA. За тях са асистирали специалисти от Вашингтонския университет и Лабораторията за реактивно движение на NASA. А тестовите полета са няколко полигона в Тексас.

    Крайната цел е тези машини да станат ефективни, достатъчно евтини и адекватни за ползване на бойното поле. Автономните им функции са нужни, защото така те ще могат да продължат да функционират и при нарушени комуникации. А тъй като нямат екипаж, употребата им може да спаси много животи.

    ]]>
    https://clubz.bg/149207 https://clubz.bg/149207 Sun, 28 Apr 2024 12:27:02 GMT Sun, 28 Apr 2024 13:37:58 GMT
    Иракска инфлуенсърка бе разстреляна до дома си Иракската инфлуенсърка Ум Фахад беше застреляна до дома си в Багдад, Ирак, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на полицейски източници.

    Видео от охранителна камера, разпространено в социална медия, показва мотоциклетист, който стреля по Гуфран Савади, каквото е истинското й име.

    Полицията е потвърдила автентичността на видеозаписа пред Си Ен Ен, предава БТА.

    Савади беше популярна в ТикТок със споделянето на видеа, на които танцува под звуците на попмузика, облечена в дрехи, подчертаващи тялото.

    Заради непристойност на видеата преди време Савади беше осъдена на 6 месеца затвор от иракски съд.

    Внимание: следващите кадри показват записа на убийството от охранителната камера.

    ]]>
    https://clubz.bg/149206 https://clubz.bg/149206 Sun, 28 Apr 2024 12:16:13 GMT Sun, 28 Apr 2024 16:53:39 GMT
    Евродепутати: Световни компании да спрат рекламите в проруски медии в България Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия.

    Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“, чиито репортери са имали достъп до него. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

    В писмото се споменават 15 престижни марки. Евродепутатите настояват те сериозно да преразгледат политиката си на рекламиране, за да гарантират, че разходите им, дори неумишлено, не финансират издания, известни с разпространението на вредна информация.

    Писмото е изпратено на 25 април. Авторите са депутати от ЕНП, либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), социалисти и умерени „зелени“.

    Компаниите са „Лидл“, белгийската търговска верига „Дьолез“, „Проктър енд Гембъл“, „Кока-Кола“, българските мобилни оператори А1 и „Йетел“, „Фереро“, „Хайнекен“, „Марс“, американската компания „Монделиз“, „Л'Ореал“, „Глаксо-Смит-Клайн“ (ГСК), „Бош“, „Самсунг“ и „Амазон“.

    „Антидемократичните наративи от зловредни сили са сериозна заплаха за нашата демокрация, особено в тази решителна година на избори“, заявява Андрей Ковачев пред „Политико“.

    Представители на ЕС и експерти по дезинформацията предупреждават за нарастваща вълна от фалшиви новини онлайн и опити от чужбина да повлияят на вота в навечерието на европейските избори през юни.

    „Много медийни организации, разпространяващи прокремълска дезинформация, често използват рекламна площ, купена от реномирани компании, за да подсилят надеждността си“, казва Ковачев.

    Той допълва, че тези компании не винаги са наясно, че в крайна сметка могат да подкрепят проруски пропагандни канали.

    Инициатива за свободни медии на Балканите (ИСМБ) – базирана в Брюксел НПО, която стои зад писмото, съобщи през 2023 г., че световни марки чрез агенции и фирми за рекламни технологии харчат стотици милиони евро за сръбски и български медии, които разпространяват правителствена пропаганда и подкрепяни от Кремъл наративи, свързани с нахлуването в Украйна.

    Телевизиите „Пинк“ и „Хепи“, които са сред най-популярните в Сърбия, сериозно разчитат на приходи от реклами на международни компании. Те разпространяват фалшивите твърдения, че Русия „дълго време е била под агресия“ и „била принудена“ да проведе „специална военна операция“.

    „Самите рекламодатели не публикуват рекламите в интернет. Заради тях го правят технологичните компании. За съжаление, това води до информационно разстройство“, обяснява Клеър Айткен – изпълнителен директор на базираното в САЩ сдружение с идеална цел Check My Ads, помогнало за изготвянето на доклада.

    „Точно сега рекламодателите трябва редовно да проверяват рекламите си за този проблем. И понеже финансирането на пропагандата и омразата е прекалено лошо за всички нас, всички ние трябва да искаме по-прозрачна система за рекламиране“, допълва тя.

    Не става дума само за пари, отбелязват евродепутатите в своето писмо. Репутацията и силата на тези марки „неволно подрива легитимността на тези медии, като засилва разпространението и ефекта на дезинформацията“.

    Евродепутатите искат компаниите да застанат на страната на „истината и интегритета, като внимателно пренасочат бюджетите си за реклама от платформи, компрометиращи тези основни ценности“.

    Говорител на ГСК заяви пред „Политико“, че компанията не рекламира на Балканите.

    Говорител на „Лидл“ каза, че компанията вече е предприела действия „два месеца преди писмото“ и „значително е намалила“ разходите за телевизиите „Пинк“ и „Хепи“ от средата на 2023 г. и е прекратила рекламирането в „Хепи“ през тази година. „Лидл“ няма договорни отношения с които и да било проруски медии в България, добави говорителят.

    От нито една от другите 13 компании не са отговорили на молбите на изданието за коментар до момента на публикацията.

    ]]>
    https://clubz.bg/149205 https://clubz.bg/149205 Sun, 28 Apr 2024 10:45:45 GMT Sun, 28 Apr 2024 11:05:54 GMT
    Най-старата монархия в света: ще има ли Япония императрица Управляващата партия в Япония изглежда върви към промяна на закона, който урежда монархическите въпроси. Целта е да бъде разширено императорското семейство, за да може най-старата монархия в света да избегне кризата, свързана с липсата на наследник. Критиците обаче държат законодателството да не се промени дотам, че жена да може да наследи Трона на хризантемата.

    Либералната демократическа партия, която ръководи Япония в момента, излъчи сигнали, че има готовност да измени позицията си и да направи така, че източноазиатската монархия да може да бъде оглавена и от жена. Традиционалистите в страната са твърдо против подобна реформа. Тя би позволила на жените от императорското семейство да запазват монархическите си права и след като се омъжат. Сега те губят този свой статут, което означава, че техните деца не влизат в сметките за наследници на трона.

    Промени в закона за монархията

    Друго предложение е да се възвърне монархическия статут на части от императорската династия, които бяха изключени от нея след края на Втората световна война в опит да се намали влиянието на императора. Ако тази реформа бъде одобрена, това ще даде много повече възможности за наследници на трона. Професорът по политология в Токийския университет Хироми Мураками смята, че това е добър знак. "Това показва, че управляващата партия най-сетне се вслушва в социологическите проучвания за бъдещето на монархията”.

    Имперският закон сега позволява само мъжките наследници по пряка линия на императора да наследяват трона. Проучвания на общественото мнение обаче показват, че в последните години повече от 70 на сто от японците предпочитат законодателството да се измени и да стане възможно Япония да има императрица.

    "Консерваторите се противят на тази идея и настояват старовремските идеали да продължат да доминират едно общество, доминирано от мъжете”, казва Мураками. "Обнадеждаващо е, че сега това изглежда се променя”.

    По закон само мъж може да е император на Япония. Император Нарухито, който наследи трона от баща си Акихито, абдикирал през 2019 година, има само една дъщеря - принцеса Аико. По-младият му брат принц Акишино също има само дъщери. Това и провокира дискусията за промени в монархическия закон.

    Най-старата наследствена монархия в света

    Опасението, че тронът няма да има мъжки наследник, което би сложило край на имперската династия, чиито корени могат да се проследят до 660 година преди Христа, беше забравено, когато през 2006 г. съпругата на принц Акишино роди син - принц Хисахито. Това обаче не разрешава големия проблем - един мъжки наследник в непрестанно свиваща се династия не е достатъчен. Затова в последните години неколкократно са се провеждали дискусии, които да се опитат да разрешат проблемите на обичаната от повечето японци монархия.

    Въпреки че сегашните предложения изглеждат като стъпка в правилната посока, университетският професор Йохеи Мори смята, че това са просто "машинации” на традиционалистите в правителството, които са противници на идеята за жена на императорския трон:

    "Те активно лобират, за да убедят останалите в управляващата партия и опозицията, че мъжките наследници на монархията са японска традиция."

    Идеята да се позволи на жените в императорското семейство да запазват статута си също е консервативна, смята Мори, тъй като наследниците им от съпрузи, които не са от династията, няма да има как да наследят трона. Предложението самата династия да се разшири пък е добре дошло за традиционалистите, тъй като така ще се създаде възможност за повече мъжки наследници.

    Според професор Мори е необосновано да се търсят варианти за мъже императори в ера, в която светът търси равнопоставеност между половете. Обединеното кралство, Испания и други европейски нации отдавна позволяват жени да управляват монархиите им, припомня експертът.

    Едва ли жена ще може да седне на императорския престол

    "Проблемът е, че в Япония малък брой консерватори имат огромно влияние върху законодателната власт, а те са твърдо убедени, че тронът трябва да се наследява само от мъже”, обяснява Мори.

    Той не е оптимист, че предложенията за реформи ще бъдат приети, тъй като промяна в закона за монархията изисква пълно мнозинство, за да бъде приета. А най-голямата опозиционна партия в Япония, Конституционната демократическа партия, продължава да се противопоставя на идеята за жена император. Според Мори управляващата партия също няма да настоява за тази промяна, защото това ще предизвика гнева на консервативните групи.

    "Дойче веле"

    ]]>
    https://clubz.bg/149204 https://clubz.bg/149204 Sun, 28 Apr 2024 10:42:44 GMT Mon, 29 Apr 2024 05:18:24 GMT
    Главчев се отказва от по-ниската си заплата Служебният премиер Димитър Главчев няма да получава заплата като външен министър.

    Това съобщава БНТ, но не се позовава на източник.

    Той се е отказал от това възнаграждение, което възлиза на 9100 лева.

    Така Главчев ще получава 11 000 лева заплата само за премиерския пост.

    Както е известно, Главчев поиска - и получи - и поста министър-председател, и този на министър на външните работи в собственото си служебно правителство.

    ]]>
    https://clubz.bg/149203 https://clubz.bg/149203 Sun, 28 Apr 2024 10:02:46 GMT Sun, 28 Apr 2024 10:12:06 GMT
    Борисов поиска само свои министри, падали му се по ротация

    "Ще работя с ПП, но само с доминиращата роля на ГЕРБ - с наши министри, с наша програма. Още повече, че ни се полага след ротацията."

    Такава заявка даде Бойко Борисов по време на предизборното си турне, днес в Рупите.

    В същото време обаче заяви:

    "Аз прогнозирам служебно правителство, но се надявам народът да излезе и гласува и да ни подреди като за редовно."

    Бе попитан за изказването на съпредседателя на ПП Кирил Петков пред БНР тази сутрин - че Пеевски има властта, а Борисов гласовете и в това се корени тяхната симбиоза.

    "Просто всяко тяхно изказване им връща топката като бумеранг. Четвърта година ГЕРБ го няма никакъв. (...) След всички глупости всеки ден, просто с тях разговори повече... Повече няма да се срещна с тях като личности, да си излъчват преговорен екип", заяви.

    И допълни, че с тези, "които вдигнаха с ръка на Росен Желязков" нямало да преговаря на една маса.

    "Ние можем да управляваме с всеки, който има принципи!" - даде заявка Борисов и тутакси бе попитан за ДПС, след като е изключил ПП-ДБ.

    "Никого не съм изключил, Христо (Иванов) не се е произнесъл" - отвърна.

    И допълни, че лидерите на обединението били толкова много, че вече се обърквал кой от тях какво говори.

    "Винаги сме работили с ДПС през годините, защото те са системни. Западът знае коя е силната и системна партия" - призна най-сетне Борисов, който системно през годините отричаше колаборация с Движението.

    А на обединението препоръча да не поставя условия с ГЕРБ, а да направи коалиция с БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" (с които свалиха Желязков).

    "Гледах им погледите (в зала) как се съешиха - да седнат да си преговарят с Трифонов, Корнелия..."

    Малко по-късно от Бургас коментира другият съпредседател на ПП Асен Василев.

    "Борисов не е в позиция да поставя условия", лаконичен бе той.

    ]]>
    https://clubz.bg/149202 https://clubz.bg/149202 Sun, 28 Apr 2024 09:29:52 GMT Sun, 28 Apr 2024 15:11:36 GMT
    ;Гласът на Делян Пеевски не е по-различен като тежест от гласа на Христо Иванов; "Целта на една формация е да постигне определени резулттати затова се водят разговори с всички. Нужно е мнозинство един законопроект да бъде приет. Гласът на Делян Пеевски не е по-различен като тежест от гласа на Христо Иванов. А и видяхме, че през последните девет месеца те до голяма степен си съвпадат".

    С тези думи Ваня Григорова, която обяви явяване на парламентарния вот заедно с Мая Манолова и "Солидарна България" обяви, че е готова да разговаря и получава подкрепа от всяка една партия в парламента. Григорова даде интервю за БНР.

    "Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова", заяви още понастоящем общинската съветничка в София по повод твърдението на лидерката на БСП Корнелия Нинова за колаборация с Бойко Борисов.

    "Тя се опита да счупи коалицията още преди началото на предизборната кампания. Отмени пълномощното на господин Иван Таков. Опитваше се да попречи на регистрацията. Продължи да работи срещу нас и в самата кампания. Всички атаки идват не от политическите ми противници, които са от другата страна чисто идейно, а от тези, които водят ожесточена, кръвопролитна война в собствената си партия", допълни Григорова.

    Лидерът на "Солидарна България" отговори и на други упреци, оправени към нея от Корнелия Нинова, сред които е и гласуването на високи заплати в Столичния общински съвет - нещо, което, според лидера на БСП, не отговаря на дадените обещания към работещите в София. Нинова дори заяви, че Григорова е "излъгала много пъти".

    "Никога не съм поемала ангажимент, че ще работя без пари", репликира бившата кандидатка за кмет на столицата.

    И изтъкна собствената си роля за увеличение на заплатите в сектора здравеопазване и транспорт. "Аз инициирах срещи на кмета Терзиев и представители на медицинските сестри, както и с тези на транспортните работници. Стигна се до подписване на колективен трудов договор в детското и училищното здравеопазване и до ръст на заплатите с 30%. Има машинисти, които получиха над 500 лева увеличение на заплатите си".

    Коалиция "Солидарна България" се състои от три партии - "Изправи се, България", "Българската Левица" и "Обединена социалдемокрация".

    "Госпожа Мая Манолова ще бъде част от цялата предизборна кампания. Не бих искала да говорим за първа и втора цигулка", посочи тя.

    Григорова коментира липсата на подкрепа от страна на "Левицата" заради желанието й да бъде абсолютно самостоятелна в решенията си: "Исках да имам решаваща роля при определянето на политиките и при кадровото определяне на тези избори. Не мога просто да се прилепя към друга формация".

    ]]>
    https://clubz.bg/149201 https://clubz.bg/149201 Sun, 28 Apr 2024 09:18:30 GMT Mon, 29 Apr 2024 07:20:09 GMT
    Вулкан изригна в източна Индонезия Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна днес и изхвърли стълб от пепел до 3,5 км над кратера, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

    Изригването, което започна в 00:37 ч. местно време, продължи повече от три минути, каза в днешно изявление служител на контролния пункт до вулкана на северните Молукски острови.

    „Молим жителите и туристите в близост до вулкана Ибу да не извършват никакви дейности в радиус от два километра (около кратера)“, добави служителят.

    Равнището на тревога, обявено след изригването на вулкана с надморска височина от 1325 метра, остава второ по четиристепенна скала. Не е наредена евакуация след изригването.

    Властите обаче призоваха населението да носи маски и очила, когато излиза навън, за да се предпази от сипеща се вулканична пепел.

    Индонезийският архипелаг се намира на тихоокеанския "огнен пръстен" – област на интензивна вулканична дейност.

    В средата на месеца вулканът Руанг в северната част на страната също изригна и хиляди местни жители бяха евакуирани. А международното летище Манадо, разположено на повече от 100 километра от този кратер, остана затворено за няколко дни.

    ]]>
    https://clubz.bg/149200 https://clubz.bg/149200 Sun, 28 Apr 2024 08:59:25 GMT Sun, 28 Apr 2024 11:55:04 GMT
    Социологията на Кирил Петков: разликата с ГЕРБ може да се стопи до 3% Разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" може да се стопи и до 3% при над 9 на сто сега в полза на партията на Бойко Борисов (според последните социологически проучвания).

    Тази увереност изрази съпредседателят на ПП Кирил Петков в интервю за БНР.

    От къде обаче идвала "математиката" му? - От колебаещите се дали да гласуват.

    Има периферии, които размишляват да отидат ли да гласуват. Целта ни е да атакуваме 7-8% от гласувалите, които се чудят дали и сега. Вярвам, че те са разликата. Те не си представят Борисов пак да им е премиер - заяви Петков.

    Той обаче бе попитан: "Вас ви напускат, а търсейки периферия да не се окаже, че ядрото се е смалило?"

    Въпросът идва в контекста на факта, че за седмица "Зелено движение" напусна ДБ, Средна европейска класа ПП, а вчера и пловдивският депутат от "Промяната" Росен Костурков заяви, че няма да е в листите за вота на 9 юни и се оттегля от политиката.

    В отговор Петков коментирам, че лидерът на СЕК Константин Бачийски дал заявка, че ще продължи да подкрепя каузите на ПП, като тук трябваше да се разбира и подкрепа за Николай Денков, водач на листата на ПП-ДБ в Бургас. За Костурков пък лидерът даде да се разбере, че явно не е бил доволен от реденето на листите.

    Даде обаче заявка, че място в тях ще намери Бойко Рашков, който също е сред централните фигури в казуса с митниците. Защото опонентите (заедно с прокуратурата) всеки ден сипели компромати срещу лицата на ПП и ако трябвало да се откажат от всяко едно от тях, накрая нямало да остане никой.

    В контекста на изборите, Петков заяви още, че до него достигнали слухове за рекордните 500 лева на глас. Подробности не даде.

    Постна пица с бухалки

    "Влизайки в управлението не знаехме колко много е зависим Борисов от Пеевски", отчете като грешка на ПП-ДБ Петков.

    Тази зависимост довела и до отстраняването на Росен Желязков като председател на парламента, и до това Мария Габриел да бъде употребена. Защото Пеевски наредил чрез Борисов на Желязков да се гласува насила оставка на председателя на НЗОК (номинацията на ПП-ДБ), и на Габриел да вкара в проектокабинета си имена на несъгласувани министри.

    "Нашата цел е да осветлим тази връзка - че Борисов не може да взима сам решенията", посочи Петков.

    Все пак не изключи бъдещи преговори, но само ако тази връзка бъде скъсана и никой няма запазено място в регулаторните и контролни органи, както и в съдебната власт.

    "Ако се счупи тази връзка, трябва да видим дали ГЕРБ и другите партии сме готови да сложим един договор на масата за регулаторите и реформите в службите. Хайде ако може следващият главен прокурор да не се договори на тъмно между Пеевски и Борисов. За КЗК - хайде да не е майка на някой депутат от ГЕРБ този път, ако може", посочи Петков.

    И определи стария модел като "постна пица с бухалки".

    Даде заявка обаче, че ако има преговори за кабинет след 9 юни, ще настоява този път те да са публични.

    За Корал - поредният ченгеджийски номер

    "Това е поредният ченгеджийски номер."

    Така пък Петков коментира материала в "Биволъ" за това, че чрез документна измама е излязъл от управата на неправителствената организация "Да запазим Корал", за да може да стане министър на икономиката през 2021 г., която информация, твърди се, тръгва от ДАНС.

    "Излязъл съм през 2021 г. от организацията, гордея се че запазихме плажовете за природосъобразен туризъм - и трите. Извенъж от никъде в предизборната кампания, поредният фишек от ДАНС идва три години по-късно: страшно е, че Кирил Петков е излязъл от организацията... Едновременно с това разбрах, че съм си слагал и ботокс - в един от вестниците. Те могат да си измислят страшно много компромати: ПИК, "Гласове", "Билволъ", някакви измислени медии..."

    ]]>
    https://clubz.bg/149199 https://clubz.bg/149199 Sun, 28 Apr 2024 07:37:15 GMT Sun, 28 Apr 2024 19:10:22 GMT
    ;Етноцивилизационен въпрос;: технологичната война между САЩ и Китай Потоците от информация и енергия са в основата на цялата икономическа дейност, а високите технологии от своя страна поддържат и двете. Това обуславя и високите залози в технологичната война между САЩ и Китай, първите залпове на която отекнаха още през мандата на президента Доналд Тръмп (2017-2021 г.), и продължила и при администрацията на Джо Байдън.

    Противопоставянето между двете най-големи икономики в света променя отношенията и веригите за доставки по целия свят, пише англоезичното списание "Икономист" (The Economist) в анализ по темата.

    Според оценки на Международния валутен фонд (МВФ) ако високотехнологичната търговия между съперничещите си блокове бъде спряна, това би коствало на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) около 1 трилион долара или 1,2 на сто от световната икономическа продукция.

    Дали САЩ или Китай контролира енергията и информационните технологии е "етноцивилизационен въпрос", обяснява Евън Елис от Военния колеж към армията на САЩ.

    Градусът на напрежението вероятно ще се повиши през следващите години. Нито Байдън, нито Тръмп ще се отклонят от политиката на противопоставяне с Китай. Това вероятно е въпросът, който се радва на най-голяма двупартийна подкрепа във Вашингтон. За Китай пък отстъпването от това, което смята за свое законно място в глобалния ред, е немислимо, смята Елис.

    Следващият етап от технологичната война между САЩ и Китай вероятно ще протече на два фронта. Единият представлява производството на чипове, което създава световната инфраструктура за обработка на данни, включително тази, която обучава и управлява програми с изкуствен интелект.

    Другата конфликтна тема са "зелените" технологии, които могат да се превърнат в "гръбнак" на цялата световна икономика. За Пекин силата на китайските компании, занимаващи се с подобни технологии, не е просто естествена последица от двете десетилетия целенасочена индустриална политика, а потвърждение на важната роля на Китай като световен лидер.

    На 23 април Конгресът на САЩ прие законопроект, изискващ от китайския собственик на "ТикТок" (TikTok) - "Байтденс" (ByteDance), да продаде платформата в рамките на 270 дни, или тя ще рискува да бъде забранена.

    Малко след това китайските власти принудиха американския технологичен гигант "Епъл" (Apple) да премахне "УатсАп" (WhatsApp) и "Тредс" (Threads), платформи, собственост на "Мета" (Meta), от своя китайски магазин за приложения.

    Освен онлайн гигантите, производството на полупроводници и енергията също остават основни полета за конфронтация между двете страни.

    САЩ настояват производителите на чипове да разширят местното си производство на авангардни технологии. На 8 април Белият дом обяви 6,6 милиарда долара субсидии за тайванския производител Ти Ес Ем Си (TSMC), за да изгради три нови фабрики в щата Аризона.

    На 15 април още 6,4 милиарда долара бяха отпуснати за южнокорейската "Самсунг" (Samsung) за изграждане на заводи в Тексас.

    Средствата са част от Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act) на САЩ, който предвижда стимули за 280 милиарда долара за създаването на фабрики за полупроводници и обучението на персонал.

    За стимулиране на "зелената" индустрия в САЩ американското правителство е предвидило пакет от зелени субсидии на стойност 369 милиарда долара, приет през 2022 г.

    В инструментариума на Вашингтон е и Законът за намаляване на инфлацията (IRA), съгласно който е предвиден пакет от "зелени" субсидии на стойност 369 милиарда долара. Законодателството подкрепя местното производство на технологии, свързани с прехода към климатична неутралност, чрез данъчни кредити.

    На този фон САЩ поддържат високи тарифи за вноса на китайски слънчеви панели и електромобили, съответно от 14,25 и 25 на сто.

    Въпреки това китайските компании заемат челните места в света по производство на подобни "зелени" продукти: "Лонги" (Longi) е най-големият производител на слънчеви панели в света; Си Ей Ти Ел (CATL) е най-големият производител на батерии в света, а Би Уай Ди (BYD) си съперничи с "Тесла" (Tesla) за титлата на най-голям производител на електромобили.

    Производство на чипове в Китай обаче не се разви толкова впечатляващо въпреки осигурените от държавата субсидии за около 150 милиарда долара през последното десетилетие. Това до известна степен е мярка за успеха на САЩ в блокирането на потока от технологии за производство на чипове в страната през последните две години.

    Първата жертва в технологичната война между САЩ и Китай беше "Хуавей" (Huawei). Тя беше първата китайска компания, върху която администрацията на Тръмп наложи експортен контрол, по подобие на който сега важат сходни ограничения.

    Компании от редица сектори, свързани с производството на чипове, сега са нащрек. "Ем Джи Ай Тек" (MGI Tech), дъщерно дружество на китайския гигант Би Джи Ай (BGI), което произвежда оборудване за секвениране на геноми, вероятно ще попадне под прицел.

    Представители на Републиканската партия в САЩ изразяват негодувание, че машините на "Ем Джи Ай Тек" са инсталирани в европейски болници.

    Многостранен контрол върху технологии, свързани с квантовите изчисления, които се изнасят за Китай, вероятно също ще бъде въведен, е обяснил представител на републиканците. Така може да се ограничи достъпа на Китай до технологии за квантови изчисления и сензорни технологии.

    Миналата година Китай наложи контрол върху износа на галий и германий, два материала с особена важност в процеса на производство на чипове. Страната беше източник на 98 процента от световните доставки на галий през 2022 г., както и на 60 процента от доставките на германий.

    Контролът върху износа на материали обаче е сравнително "мека" мярка в сравнение с хватката на САЩ върху интелектуалната собственост.

    БТА

    ]]>
    https://clubz.bg/149198 https://clubz.bg/149198 Sun, 28 Apr 2024 07:22:40 GMT Sun, 28 Apr 2024 17:31:51 GMT
    ИИВ: Украйна може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци Украинските отбранителни сили ще могат да стабилизират фронтовите линии през следващите месеци на фона на продължаващата руска офанзива, съобщиха от Института за изследване на войната, предават Укринформ и БТА.

    „Много вероятно е Украйна е да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и може да успее да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.“, се казва в доклада на US организацията.

    Според анализаторите на ИИВ руските сили все още страдат от широко разпространени тактически провали и украинските сили все още ще могат да се възползват от тези провали, докато руското военно командване продължава да има проблеми с адаптации на тактическо ниво.

    „Украйна ще може да неутрализира много от материалните ограничения, пред които е изправена в момента, през следващите седмици и предприема стъпки за облекчаване на предизвикателствата си с личния състав през следващите месеци, но Русия ще продължи да използва собствените си предимства, докато украинските способности се подобряват“, посочва докладът.

    Анализаторите на ИИВ са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия.

    „Въпреки това руските сили ще използват избрани предимства и приспособяване към ситуацията, за да представляват значителна заплаха за Украйна това лято“, заключава Институтът за изследване на войната.

    ]]>
    https://clubz.bg/149197 https://clubz.bg/149197 Sun, 28 Apr 2024 07:16:41 GMT Sun, 28 Apr 2024 09:32:16 GMT
    Защо инфлацията в България продължава да е над средната за еврозоната Вече е ясно, че България няма да може да отговори на критерия за ценова стабилност за членство в еврозоната до лятото. За целите на оценката се отчита средногодишната инфлация, което предполага отчитане на натрупаната ценова динамика през дванадесет последователни месеца – огромен инерционен товар, който не може да се компенсира за месец-два. Само че и годишната инфлация – т.е. промяната в цените от март 2023 до март 2024 в България, продължава да надвишава средната за еврозоната.

    И така, според хармонизирания индекс на потребителските цени годишната инфлация у нас е 3,1%, а в еврозоната – 2,4%; във Франция също 2,4%, в Германия – 2,3%, в Италия 1,2%. Видимо разликата се свива, но все пак остава. Трябва да кажем и, че ако разглеждаме само последните три месеца – т.е. от декември до март – повишаването на цените в България е с 0,7%, докато средно за еврозоната е 1%. Има ли разлики и защо инфлацията на българския пазар се задържа така упорито?

    Дори бърз поглед върху данните разкрива някои очевидни разминавания в тенденциите. Докато при храните като цяло поскъпването е сходно и вече е по-слабо от общия индекс, в България свинското месо поскъпва с 6,4%, докато в еврозоната – средно с 2,5%. Режийните разходи за дома – вода, електричество, отопление – в еврозоната нарастват с 0,6%, у нас с 3,1%. В еврозоната цените на телекомуникациите спадат, в България поскъпват. При образованието и здравеопазването цените в еврозоната нарастват съответно с 4,1% и 2,9%, у нас – със 7,4% и 5,5%. При хотелите поскъпването за година в България е с 11,3%, или почти двойно по-високо, при ресторантите е със 7,5% – при 5,2% в еврозоната.

    Може би е време да излезем от детински спорове на ниво шести клас по сравнение на индекси и когато дискутираме и приемането на еврото, а да помислим по-дълбоко какъв е смисълът на критерия за ценова стабилност и какво ни казва за състоянието на политиката, институциите и структурата на националния пазар неизпълнението му. Накратко – защо имаме различен темп на инфлация, и още повече, защо при някои стоки и услуги имаме противоположно движение?

    За част от цените обяснението трябва да търсим в конкуренцията, производителността на участниците на пазара и държавните регулации. По-горе споменахме значително поскъпване на свинското месо, но от години например средните цени на категориите млечни продукти и яйца и растителни и животински мазнини в България са по-високи от средното за целия ЕС, и то с над 20-30%. На хартия – единен пазар, свободна търговия без мита, хармонизирани изисквания към стоките, отворен достъп до търговския сектор; в реалността – значителни разлики в крайните цени за потребителите. Другата разлика наблюдаваме в силно регулираните услуги в образованието и здравеопазването – там държавата привидно и според политически лозунги „пази“ гражданите, но в реалността легитимира повишаване на цените по настояване на влиятелни професионални гилдии или фармацевтични компании. В период на рязко поевтиняване на електроенергията и природния газ в Европа през последната година в много други страни, битовите потребители усещат спад на сметките или задържане; в България „Булгаргаз“ продава по-скъпо от цените на европейските борси, парното и електроенергията за домакинствата са по-скъпи от предходната година, и отделно – регулаторът допусна значително поскъпване на водата. Тези сравнения трябва да са сигнал за проблем и нужда от анализ, а в някои случаи – аргумент за промяна в политика.

    Има и макро фактори, разбира се. Най-очевидният е продължаващият висок ръст на заплатите при рекордно ниска безработица. Сигурността за работното място, съчетана с устойчив ръст на доходите – удвояване на средната заплата за шест години – неизбежно влияят на поведението на потребителите и подкрепят растеж на вътрешното търсене. Ако в България средните разходи за труд растат с близо 12% за последните 12 месеца, в еврозоната ръстът е средно 3,1%, практически едва компенсиращ инфлацията. Отделно международният туризъм се възстановява напълно от пандемията. При нарастващи разходи за наеми и труд и увеличен разполагаем доход не бива да ни учудва, че хотелите и ресторантите поскъпват средно с близо двуцифрен темп, и то след над 20% увеличение на цените за предходната година.

    Но може би най-подценяван е приносът на търговските банки. Кредитната експанзия вместо да се охлажда – както става в цяла Европа в резултат на затягането на монетарната политика на големите централни банки в развития свят – чупи нови рекорди. Към края на март ръстът на жилищните кредити към домакинствата достига 22,7% на годишна база, а на потребителските – 13,2%. Нетното нарастване на кредита за последните 12 месеца е 5,9 млрд. лева, 3,9 млрд. от които за покупка на жилище – това мащабира допълнителните разходи, финансирани чрез дълг. Само през март новоотпуснатите жилищни кредити без рефинансиранията достигат 630 млн. лева, за първите три месеца от началото на 2024 г. – общо над 1,6 млрд. лева. Българската народна банка следи в анализите си тази динамика и посочва натрупването на дисбаланси и рискове, но някак е твърде нерешителна да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на кредита.

    Освен раздуването на цените на недвижимите имоти, кредитната експанзия увеличава търсенето за свързаните икономически дейности – от строителството и посредниците през производителите на мебели, плочки за баня и дограма, до нотариусите и озеленителите – и допълнително ускорява ръста на доходите и печалбите на участниците. А този ресурс после излиза на пазара и подкрепя по-високи цени, особено в услугите.

    Институт за пазарна икономика

    ]]>
    https://clubz.bg/149196 https://clubz.bg/149196 Sun, 28 Apr 2024 06:17:37 GMT Sun, 28 Apr 2024 14:59:44 GMT
    След скандала в България: турската ;Боташ; готова да преразгледа споразумението с ;Булгартрансгаз; Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“.

    Това съобщиха от енергийното министерство.

    Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, се срещнаха в Истанбул. Повод за срещата, инициирана от българска страна, е решение на Народното събрание от 19 април, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“.

    То пък дойде след няколкоседмичен скандал в парламента за това крие ли се докладът на временната ресорна комисия или не. Комисията излезе със заключение, че споразумението е в щета на България.

    Двамата министри се обединиха около това, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Те възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

    Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави. Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари т.г.

    По думите на Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

    ]]>
    https://clubz.bg/149195 https://clubz.bg/149195 Sun, 28 Apr 2024 06:01:01 GMT Sun, 28 Apr 2024 06:38:14 GMT
    Израел може би нарушава международните закони в Газа - според вътрешен за US департамента документ Според вътрешноведомствен документ на Държавния департамент на САЩ, видян от Ройтерс, някои високопоставени служители са уведомили държавния секретар Антъни Блинкън, че не намират за "достоверни или надеждни" уверенията на Израел, че използва предоставените от САЩ оръжия в съответствие с международното хуманитарно право. Други длъжностни лица са подкрепили позицията на израелското представителство, посочва обаче агенцията, предава БТА.

    Съгласно Меморандума за национална сигурност, издаден от президента Джо Байдън през февруари, Блинкън трябва да докладва на Конгреса до 8 май дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия не нарушава американското или международното право.

    Към 24 март поне седем дирекции на Държавния департамент са изпратили своите материали за първоначален вариант на вътрешноведомствен документ, който да бъде представен пред Блинкън. Представените материали дават представа за разногласията в Държавния департамент относно това дали Израел нарушава международните хуманитарни закони в Газа, коментира Ройтерс.

    "Някои подразделения в департамента предпочитат да приемат уверенията на Израел, други ги отхвърлят, а трети не заемат никаква позиция", заяви американски служител.

    В съвместното становище на четири дирекции – "Демокрация, човешки права и труд", "Население, бежанци и миграция", "Световно наказателно правосъдие" и "Международни организации" - се изразяват "сериозни опасения относно неспазването" на международното хуманитарно право от страна на Израел по време на войната в Газа.

    В оценката на четирите дирекции се казва, че уверенията на Израел не са "нито достоверни, нито надеждни". В нея се посочват осем примера за израелски военни действия, които според служителите повдигат "сериозни въпроси" относно потенциални нарушения на международното хуманитарно право.

    Сред примерите са многократни удари по защитени обекти и гражданска инфраструктура, "безпричинно високи нива на причиняване на вреди на цивилни с цел постигане на военно предимство", недостатъчно предприемане на действия за разследване на нарушенията или за привличане под отговорност на отговорните за нанасяне на значителни вреди на цивилното население, както и "убийства на хуманитарни работници и журналисти с безпрецедентни темпове".

    В оценката на четирите бюра се посочват и 11 случая на израелски действия, които според служителите "безпричинно ограничават хуманитарната помощ", както и случаи на налагане на "изкуствени ограничения" на инспекции и многократни нападения срещу хуманитарни обекти, които не би трябвало да бъдат поразявани.

    Във включена в документа информация от Службата на специалния пратеник за наблюдение и борба с антисемитизма и посланик на САЩ в Израел Джак Лю обаче се казва, че службата оценява уверенията на Израел като надеждни и достоверни, заяви пред Ройтерс друг американски служител.

    Правната дирекция на Държавния департамент "не е заела позиция по същество" относно достоверността на израелските уверения, каза запознат с въпроса източник.

    Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че ведомството не коментира изтекли документи.

    "По сложни въпроси държавният секретар често чува разнообразни мнения в рамките на департамента и взема под внимание всички тези мнения", каза Милър.

    ]]>
    https://clubz.bg/149194 https://clubz.bg/149194 Sun, 28 Apr 2024 05:01:27 GMT Sun, 28 Apr 2024 17:22:08 GMT
    Двама руски журналисти с обвинения в ;екстремизъм;, готвели материал за канал на Навални Двама руски журналисти бяха арестувани в Русия по обвинения "в екстремизъм" и снощи съдилища в Москва и Мурманск определиха те да останат в ареста по време на разследването и започването на съдебен процес по обвинения в дейност за група, основана от покойния руски опозиционен политик Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

    Константин Габов и Сергей Карелин отхвърлиха обвиненията, за които ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца в очакване на началото на съдебните процеси. Двамата може да получат между две и шест години затвор за предполагаемо "участие в екстремистка организация".

    Това са поредните представители на медии, арестувани на фона на репресиите на руското правителство срещу инакомислещите и независимите медии, които се засилиха след началото на пълномащабната инвазия в Украйна преди повече от две години, посочва АП. Руското правителство криминализира публикуването на невярна информация за армията или изявления, които се смятат за дискредитиращи военните, като на практика забрани всяка критика срещу войната в Украйна или изказвания, които се отклоняват от официалния разказ за събитията.

    Габов и Карелин са обвинени, че са подготвяли материали за канал в "ЮТюб" (YouTube), управляван от Фонда за борба с корупцията на Навални, който е забранена от руските власти. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари.

    Габов, който е бил задържан в Москва, е продуцент на свободна практика, работил за множество организации, включително Ройтерс, съобщи пресслужбата на съда. Към момента агенция Ройтерс не е коментира решението на съда.

    Карелин, който притежава и израелско гражданство, е бил задържан в петък вечерта в северната руска Мурманска област. Той е работил за редица медии, включително за Асошиейтед прес. Бил е оператор и за германската медия "Дойче веле", на която Кремъл забрани да работи в Русия през февруари 2022 година.

    ]]>
    https://clubz.bg/149193 https://clubz.bg/149193 Sun, 28 Apr 2024 04:39:27 GMT Sun, 28 Apr 2024 07:39:21 GMT
    Чешкият външен министър: Путин мечтае за ;специални военни операции; в Централна и Източна Европа Би било най-малкото наивно да се смята, че Путин ще спре в Украйна в изпълнението на имперските си мечти, така че войната в Украйна е и борба на европейците за тяхното мирно бъдеще. Това заяви чешкият външен министър Ян Липавски в реч в университета „Лайош Кошут“ по време на визита в Унгария, съобщава Укринформ.

    "Наивно е да се смята, че ако Русия победи в Украйна, нейните танкове ще спрат на нашите граници. Целта на Москва не е само да унищожи Украйна и да я асимилира с жестокото си мислене като чисто руска територия. Става дума за подкопаване на нашата част от Европа. Той иска да завлече Запада обратно в неговия свят на тирания и безредие, традиции и поведение... Поражението на Украйна ще донесе на победителя нови ресурси и ще отвори вратите за други така наречени „специални военни операции“ в Централна и Източна Европа“, каза чешкият първи дипломат.

    Той отбеляза, че бъдещето на Европа е заложено на карта.

    „Ако позволим на Русия да унищожи Украйна, ако нейната агресия остане ненаказана, други хищници по света ще последват примера й“, каза Липавски.

    Украйна, подчерта той, се бори за своето оцеляване. Въпреки това, тя се бори и от името на европейските народи. Чешкият външен министър припомни, че днес в Украйна хора са убивани от същите танкове, които бащите и дядовците на днешното са виждали по улиците на Будапеща и Прага.

    "Ситуацията се променя и имперската жестокост на Русия продължава. Точно както през 1956, 1968 или 1981 г., управляващите в Русия вярват, че те са единствените, които трябва да решават съдбата на народите, попадащи в техния обсег. Както и преди, Москва знае само един начин да се справи с тези, които й се противопоставят – да ги победи", каза чешкият външен министър.

    Липавски отбеляза, че имперските амбиции на Русия ще бъдат безгранични, ако не им бъдат сложени граници, и припомни думите на бившия чешки президент Вацлав Хавел, който веднъж каза:

    "Проблемът с Русия от много векове е, че Русия не знае точно къде започва и къде завършва. Ако й бъде позволено, Русия няма да се поколебае да завземе териториите на бившия Източен блок", предупреди Липавски.

    Министър Липавски подчерта, че след две години руска агресия конфликтът в Украйна се е превърнал във война на изтощение.

    "Това е решаващ момент! Трябва да останем съсредоточени върху отбранителните нужди на Украйна и да увеличим натиска върху Русия и нейните съюзници чрез санкции. Трябва да продължим да следваме активна и интелигентна многостранна дипломация", каза Липавски, като добави, че в момент, когато Унгария се подготвя за второто си председателство на Съвета на Европейския съюз, централният въпрос ще бъде как да се справим с агресията на Русия срещу Запада. "Вярвам, че нашите две страни играят специална роля в тази битка. Ние сме тези, които избягаха от затвора, който Москва построи за нас и около нас след Втората световна война. Ние знаем какво е да живееш в този затвор. Ние не искаме да живеем в него отново. Трябва да напомняме на тези, които гледат на този затвор отвън, какво ужасно място е това и че на Москва не трябва да бъде позволено да го строи отново и да завлича други там против волята им", обобщи Липавски.

    Предния ден той проведе разговори с унгарския си колега Петер Сиярто.

    Както беше съобщено, чешкото правителство и президент поеха инициативата да търсят боеприпаси за Украйна в трети страни със средства от ЕС. Прага твърди, че е намерила 800 000 единици боеприпаси чрез своите контакти, а по-късно спомена дори за повече от един милион; 500 000 от тях вече са закупени.

    ]]>
    https://clubz.bg/149192 https://clubz.bg/149192 Sat, 27 Apr 2024 17:05:33 GMT Sat, 27 Apr 2024 17:14:45 GMT
    ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: Мечтата на Путин За какво мечтае Владимир Путин? За "специални военни операции" в Централна и Източна Европа, обяви чешкият външен министър Ян Липавски.

    Но Украйна, която в момента сдържа имперските амбиции на Кремъл, не се дава без бой - украински дронове атакуваха две петролни рафинерии и военно летище в Краснодар.

    БСП оповести листите си за парламентарните и за европейските избори - вижте ги по-долу.

    ЦСКА-София "преподаде" урок по норвежки на "Левски" в последния им сблъсък през сезона.

    Как еврогейският Брюксел превръща и най-верния путинист в транслиберал? Вижте в коментара на ЛОЛА МОНТЕСКЬО.

    ]]>
    https://clubz.bg/149191 https://clubz.bg/149191 Sat, 27 Apr 2024 17:04:42 GMT Sat, 27 Apr 2024 17:18:53 GMT
    Урок по норвежки и 3:1 за ЦСКА-София над ;Левски; ЦСКА-София победи "Левски", като "червените" решиха мача само за едно полувреме при победа с 3:1 в плейофите на първенството. Това е втора поредна загуба на "сините" от вечния съперник през последните 20 дни - на 7 април "Левски" отстъпи с 0:2.

    Първите т.нар. стопроцентови опасни ситуации бяха в полза на "Левски". Първо в 16-ата минута вратарят на ЦСКА-София Густаво Бусато изби в гредата топката, която бе изстреляна от Джавад Ел Джемили и се насочи към вратата след рикошет в тялото на Юрген Матей. Веднага след това Рикардиньо не успя да реализира.

    Оттук нататък в продължение на половин час „червените“ установиха контрол над двубоя. И изнесоха урок по норвежки.

    В 25-ата минута Улаус Скаршем заби топката точно под гредата след изчистване от страна на „синия“ защитник Хосе Кордоба. Десет минути по-късно Скаршем напредна към вратата на Пламен Андреев, но след като бе покрит от защитник, подаде съм сънародника си Джонатан Линдсет, който удвои с прецизен удар по тревата.

    В последната минута на първата част Фабио Лима от „Левски“ върна неразчетено топката към вратаря на "сините" Пламен Андреев. Тя бе овладяна от Марселино Кареасо, който безпроблемно премина покрай Андреев и реализира на празна врата за 3:0.

    След почивката левскарите излязоха преобразени. Възпитаниците на Николай Костов започнаха една след друга атаки към червената врата.

    Двама от най-добрите на терена – нападателят Марин Петков от „Левски“ и гамбийският защитник Санянг от ЦСКА-София, си удариха главите при сблъсък и също трябваше да бъдат заменени.

    Играта на „сините“ даде резултат в 61-ата минута, когато резервата Асими Фадига намали на 3:1

    През втората част футболистите на ЦСКА-София видимо намалиха оборотите. Очевидно те мислеха за полуфиналния реванш на 1 май с „Ботев“ за Купата на България в Пловдив. Първия мач в София завърши 1:0 за пловдивчани.

    Бразилецът Фернандо Каранга на няколко пъти се оказа в засада и не успя да вкара гол. За сметка на това той тръгна да дразни публиката на противника с неприлични жестове, за което получи жълт картон. Заради глупавата си постъпка ще пропусне решителния мач срещу „Ботев“.

    Поражението отдалечава „Левски“ от евротурнирите. „Сините“ могат да заемат в най-добрия случай третото място в крайното класиране. При това положение те ще трябва да играят бараж със седмия – „Ботев“ (Пд), ЦСКА 1948, „Арда“ или „Славия“.

    ]]>
    https://clubz.bg/149190 https://clubz.bg/149190 Sat, 27 Apr 2024 15:46:28 GMT Sat, 27 Apr 2024 17:04:34 GMT
    Боряна Калейн спечели бронзов медал на Световната купа (СНИМКИ) Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя при жените, а Никол Тодорова зае 13-а позиция на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент (Узбекистан).

    Калейн игра стабилно и в двата състезателни дни и завърши с актив от 133.250 точки.

    Вчера тя получи 35.000 за изпълнението си с обръч, 34.300 на топка, а днес има 31.900 точки на бухалки и 32.050 на лента. Така тя взе бронзовото отличие.

    Никол Тодорова завърши със 122.400 точки (32.900 на обръч, 28.800 на топка, 29.900 на бухалки и 32.050 на лента) при дебюта си на Световна купа и завърши на 13-а. Пет от общо осем възможни финала на отделните уреди за България при жените в неделя. Боряна Калейн е финалистка на четирите уреда, а Никол Тодорова намери място сред най-добрите осем на обръч.

    ]]>
    https://clubz.bg/149189 https://clubz.bg/149189 Sat, 27 Apr 2024 14:40:18 GMT Sat, 27 Apr 2024 14:43:47 GMT
    Становище за олиото - КЗК ни пази След като преди две години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да провери защо цената на олиото е висока и въпреки че към момента този проблем изглежда решен с връщането на цената на стойности отпреди няколко години, преди ден анализът беше готов. Основното заключение е, че „наблюдаваните през разглеждания период ценови тенденции в страната се базират на обективни икономически фактори, както и на такива, породени от международната обстановка“.

    Интересното е, че при толкова време за анализ Комисията не влиза дълбочина да изследва дали има различна динамика в цените в България и други страни от единния пазар, дали има някаква ценова координация на местния пазар, какво става с продажбите на дребно и др. под.

    Застъпничеството за конкуренцията е определено в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) по следния начин: „За да защити свободната инициатива в стопанската дейност и да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията, комисията извършва оценка за съответствието с разпоредбите на този закон на: 1. проекти на нормативни или нормативни административни и общи административни актове; 2. действащи нормативни или нормативни административни и общи административни актове; 3. проекти на актове на сдружения на предприятия, които регулират дейността на членовете им.“ (чл. 28 от ЗЗК).

    В тази връзка основна част от работата на КЗК с този предмет е приемането на становище. За последните пет години – в периода 2019-2023 г., от общо 59 решения за застъпничество за конкуренцията над половината са приетите становища (32), с 21 се прекратява или образува производство (КЗК се самосезира), а със 6 се предлага изменяне или отмяна на акт.

    Приетите становища са на разнообразни теми и засягат много различни въпроси. Така например сред седемте становища на КЗК през 2023 г. има такива, свързани със проекти на нормативни актове, срещу длъжностни лица, относно взети решения, разглеждащи нормативната уредба в даден сектор. Пример за последното е становището на Комисията във връзка със съответствието с правилата на конкуренцията на нормативната уредба, регламентираща ценообразуването на лекарствените продукти без лекарско предписание. Становището е изготвено по искане на министъра на здравеопазването, в чието министерство е получен сигнал от Българския фармацевтичен съюз (БФС) за това, че в нормативната уредба липсва механизъм, гарантиращ и регулиращ печалба за търговците на едро и дребно с лекарствени продукти. Според БФС определената пределна цена на лекарствата създава възможности за ощетяване на търговците на дребно. Анализът на КЗК заключава, че въвеждането на ценова регулация с фиксирани надценки би ограничило допълнително конкуренцията на съответния пазар и не би било от полза за благосъстоянието на потребителите (пациентите).

    С друго интересно становище КЗК прверява дали поставянето на изискване за отдаване под наем на поземлен имот от страна на Столичния общински съвет е въведено ненужно и умишлено с цел конкретно лице да спечели конкурса. Става въпрос за имот, който ще се използва за паркинг в режим на абонаментно платено паркиране (свързан с обществената услуга „Паркирай и пътувай“), а в конкурса се допускат само участници, които в последните 5 години са управлявали най-малко 3 паркинга и най-малко 2000 паркоместа. Заключението на КЗК е, че въвеждането на изискване за опит в подобни конкурси ненужно ограничава конкуренцията. Според КЗК и в духа на свободната конкуренция по-широкият избор от участници би дал по-голяма възможност за избор на наемател, който ще предостави евентуално най-качествената услуга по отдаване на паркоместа под наем и съответно максимално ще се удовлетвори интереса на местната общност.

    През 2023 г. образуваните производства са две. Едното е за коментирания дефицит на лекарства в последните месеци на годината. КЗК прави заключение, че е необходима задълбочена оценка за съответствието с правилата на конкуренция на нормативната уредба, регламентираща условията за доставка и продажба на лекарства от паралелен внос от страни членки на Европейския съюз, за да се прецени дали са налице ограничения на конкуренцията, а ако има такива – дали са оправдани с оглед на постигане на други цели от обществено значение и дали тези цели могат да бъдат постигнати, без да се ограничава конкуренцията. Колко време ще отнеме на КЗК да излезе със становище предстои да разберем.

    Вторият случай на самосезиране на КЗК е във връзка със становище на ИПИ против Проекта на Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти (становището е достъпно тук). ИПИ счита, че регулациите за навлизане в професията (като предложените и тук изключителни права и изисквания за образование, стаж, изпити) ограничават броя на участниците на пазара, намаляват конкуренцията и стимулират по-високи цени. От друга страна, регулациите на дейността (като изисквания за формата на бизнеса, поставяне на допълнителни реквизити, регулярни задължения – за обучения, събрания, деклариране) картелират гилдията, оскъпява услугите, стимулира появата на сив пазар, ограничава разширяването на бизнес дейността и овластява браншовите организации да влияят директно на пазара.

    Като цяло работата на КЗК по застъпничеството за конкуренцията е в унисон с принципите на свободния пазар. Остават въпросите за дълбочината на изследване, навременната реакция и казусите, които остават извън полезрението на регулатора.

    Институт за пазарна икономика

    ]]>
    https://clubz.bg/149188 https://clubz.bg/149188 Sat, 27 Apr 2024 13:37:52 GMT Sat, 27 Apr 2024 13:51:32 GMT
    Очаквано: Вигенин оглавява евролистата на БСП, Нинова остави само един евродепутат Очаквано: Кристиан Вигенин, бивш министър на външните работи и председател на комисията по европейските въпроси в парламента, ще оглави листата на БСП за Европейския парламент.

    На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за ЕП, както и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция "БСП за България" за парламентарния вот, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

    Клуб Z писа за водачеството на Кристиан Вигенин преди месеци. Както и че шанс отново да намери място в листата на левицата има само сегашната евродепутатка Цветелнина Пенкова - единствената, която все още не е в обтегнати отншения с "Позитано" 20.

    След водача на евролистата е депутатът Румен Гечев. Само по себе си това е изненада. Гечев се счита за едно от икономическите остриета на Столетницата.

    Очакването е, че социалистите ще паднат до двама евродепутати на този вот.

    Пенкова е трета.

    Четвърта е бившата дясна ръка на Нинова - секретарят на Изпълнителния съвет Вяра Емилова, а пети и шести бившите депутати - юристът Филип Попов и журналистът Александър Симов. Бившата общинска съветничка в София Гергана Алексова е шеста.

    Вигенин и Гечев са водачи и в листата за национален парламент - в Ямбол (традиционно) и Видин (на последния вот Гечев бе избран от Плевен).

    Жените в цялата листа представляват 40% от всички кандидати за евродепутати, подчертават от партията.

    Пълна промяна

    На практика от петимата евродепутати на БСП само Пенкова не е в открита война с ръководството на БСП.

    И за Сергей Станишев, и за Петър Витанов, и за Иво Христов, и за Елена Йончева бе сигурно, че няма да намерят места в следващата листа. Станишев, бившият лидер на партията и президент на ПЕС, е сред яростните критици на Нинова. Йончева също влезе на няколко пъти в пререкания с лидерката. Иво Христов пък бе началник на кабинета на президента Румен Радев във времената, в които Нинова бе в добри отношения с държавния глава, когото издигна. Известно е и че "Позитано" 20 и "Дондуков" 2 вече са врагове. Петър Витанов, също вътрешна опозиция на лидерката, даже бе изключен от партията.

    Към днешна дата Витанов се отказа от нова номинация, а Елена Йончева, спорно, прие да е в листата на ДПС.

    Ето и списъка с водачите на листите с кандидати за народни представители за 50-ия парламент:

    1. Благоевград – Корнелия Нинова;

    2. Бургас – Петър Кънев;

    3. Варна – Борислав Гуцанов;

    4. Велико Търново – Атанас Зафиров;

    5. Видин – Румен Гечев;

    6. Враца – Генади Събков;

    7. Габрово – Иван Ченчев;

    8. Добрич – Мая Димитрова;

    10. Кюстендил – Николай Каварджиклиев;

    11. Ловеч – Ирена Анастасова;

    12. Монтана - Велизар Енчев;

    13. Пазарджик – Драгомир Стойнев;

    14. Перник – Борис Цветков;

    15. Плевен – Георги Свиленски;

    16. Пловдив – Иван Петков;

    17. Пловдив област – Веска Ненчева;

    18. Разград – Симеон Славчев;

    19. Русе – Иван Иванов;

    20. Силистра – Иво Атанасов;

    21. Сливен – Деян Дечев;

    22. Смолян – Емил Хумчев;

    23. София – Христо Проданов;

    24. София – Георги Свиленски;

    25. София – Корнелия Нинова;

    26. София област – Иван Ченчев;

    27. Стара Загора – Драгомир Стойнев;

    28. Търговище – Йорданка Георгиева;

    29. Хасково – Атанас Зафиров;

    30. Шумен – Борислав Гуцанов;

    31. Ямбол – Кристиан Вигенин

    ]]>
    https://clubz.bg/149187 https://clubz.bg/149187 Sat, 27 Apr 2024 11:23:42 GMT Sat, 27 Apr 2024 13:51:09 GMT
    Руската Златка Помните ли Русата и Черната Златка? Две обикновени момичета, звезди от риалити-шоу, с които цяла България се занимаваше за известно време. Най-важните новини бяха с кого са се заобичали и с кого са се намразили, на кого са пристанали и с кого са се разделили. Горе-долу по това време се появи и Белата Златка. И той много бурен любовен живот имаше и всички се вълнувахме от сърдечните му приключения. От автентичен демократ и син седесар след скандален развод с демократичната идея стана Златен пръст на ГЕРБ и деволюира до автентичен фашист и националист. Много хора вдъхнови, много извървяха утъпкания от него път, та чак до днешната „Синя София“, която показа неприлични кадри от прегръдки и милувки с Борисов, съешавайки се с ГЕРБ публично и без задръжки.

    И дойде времето на Руската Златка. Тя пък от журналист стана политик, от политик – бизнесуомън и след явно (или по-точно не толкова явно бизнесменстване с парите на КТБ), се превърна от заклет комунист в заклет евроатлантик. Какво нещо прави Брюксел, хора! Всеки, който види отблизо какво благо е Европейският съюз, захвърля комунизма, нацизма или с какъвто там регионален "-изъм" си изкарва парите и пристава на либералната европейска идея. Колко руски Златки само успя да превърне в чисти европейци – то Волгин, то Костадинов, то Йончева, а преди това дори самият Станишев. Откъсна децата на партията от уютната й цица и ги превърна в транслиберали, този гаден Еврогейски съюз. Оня ден Йончева предала даже Москва – гласувала резолюция против Путин. Даже две резолюции гласувала. Сигурно в Кремъл газ пикаят... Всъщност, едва ли, щото газ вече няма накъде да продават, та тази метафора вече не може да се използва за руснаци.

    Но тези сватби не са само по любов. Зад тях се крие и ревниво отмъщение. Оня ден се разбра, че топкандидата за европейските избори на германската крайнодясна „Алтернатива за Германия“ получавал руски пари. Как ли са плакали в централата на „Възраждане“, какво ли се случва в голямото сърце на Пеевски, как ли го е понесъл Борисов? Путин изневерява с германци и не залага само на българската карта. Неверник! Фустогонец! Как да не му върнеш гадната постъпка с един високо заявен на думи евроатлантизъм? Такава любовна драма Русата и Черната Златка не са ни представяли, те бяха по-обрани в секса. Но пък те и не са се кандидатирали за евроизборите, останаха си традиционалистки. А в Европата знаем какъв разврат цари и как разваля всеки, който се докосне до нея. Освен, че превръща верните любовници на Путин в транслиберали, току-виж им обърне и резбата... Аз на мястото на Волгин много ще внимавам. След толкова кълнене на еврогейщината и хомолибералщината, да не вземе да поведе лично той следващият прайд? За водач на прайд Брюксел дали плаща и колко всъщност? Дано бързо се ориентира и разбере.

    А и германската изневяра също е много скандална. Топкандидатът Максимилиан Кра, който бе хванат, че е получавал руски пари, имал сътрудник, когото пък оня ден арестуваха за шпионаж в полза на Китай. Значи шефът шпионира за Русия, а асистентът за Китай. Как ли са се дебнали един друг кой пръв ще изшпионира, кой пръв ще се добере до важни документи и кой пръв ще ги снесе на който плаща? Ей това да видя бих платила и аз.

    Нашите трябва много да внимават с асистентите си. И с асистентките. Щото то неблагодарна работа – подадеш му пръст да му помогнеш, пък то ти измъкне хонорарите под носа. Че и се остави да го хванат.

    Само Борисов е достатъчно хитър да не се оставя да го измамят така. Даже той обратното прави – вади ги от Брюксел и ги води в България. Подлага им широкия си хлъзгав гръб, както той сам се описа, и кой се хлъзнал, хлъзнал се. На това му казвам аз добри отношения и с Брюксел, и с Москва. Работи и за, и срещу двете столици. Вземе парите на европейците, па построи газопровод на руснаците. Макар че Турският поток си е построен с наши, български пари, на данъкоплатците. Което си е висша световна дипломация. Хем не е харчил парите на Европа, хем е дал пари на Русия, хем го е кръстил на Турция. Всички са доволни, че даже и половината българи, които много обичат да ги крадат, за да дадат на руснаците, ама пък в името на Европа. Или казано с по-народни думи – на Борисов не само гърба му е голям и хлъзгав и въпреки това български народ още не го е разбрал. Но има време, има време. Любовта ще застигне всички ви.

    ]]>
    https://clubz.bg/149186 https://clubz.bg/149186 Sat, 27 Apr 2024 11:02:50 GMT Sat, 27 Apr 2024 11:13:08 GMT
    Росен Костурков: Оттеглям се от политиката Росен Костурков, един от основателите на "Продължаваме промяната" в Пловдив и член на нейното ръководство, обяви, че няма да участва на парламентарните избори през юни.

    Инженерът бе спряган за кандидат за кмет на ПП на местните избори през 2023 г. и водеше листата на Пловдив-област на последните гласувания.

    "За да си ефективен в политическите среди, трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да си готов във всеки един момент да забиеш нож в гърба на съратника си, както и да си готов да получиш такъв, трябва да можеш безскруполно да лъжеш и да очерняш, трябва да се разделиш с представите си за морал, етичност, честност... човечност е непозната дума", написа Костурков, който беше един от активните по казуса "Капитан Андреево" представители на "Продължаваме промяната".

    Ето цялото му изявление:

    "Приятели,

    Взех решение да не участвам в изборите за 50-то НС, а най-вероятно и за никое друго.

    За близките ми роднини, приятели и колеги това решение не е изненадващо, защото заедно го обмислихме още преди няколко месеца.

    Влизането ми в политиката не беше случаен процес. Беше дълго обмисляно. Беше дошло времето да дам своя дан за това да направим мястото, в което живеем по-добро, да променим нещата, които смятаме за нередни, да начертаем правилния път на развитие на държавата ни, на икономиката ни, на битието ни.

    За съжаление, за да си ефективен в политическите среди в България трябва да владееш лицемерието, трябва да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да си готов във всеки един момент да забиеш нож в гърба на съратника си, както и да си готов даполучиш такъв, трябва да можеш безскруполно да лъжеш и да очерняш, трябва да се разделиш с представите си за категории като морал, етичност, честност... човечност е непозната дума.

    Ние дойдохме в политиката за да променим тази среда. И за радост малко по малко, зрънце по зрънце успяваме. Но за съжаление, скоростта с която тази среда променя нас е много по-голяма.

    Въпреки всичко се събрахме прекрасни и изцяло отдадени на каузите личности. Хора, които загърбват кариери и семейства, рискуват здравето си, а по някога и това наблизките си, работят денонощно до пълно изтощение за да не позволим надеждата за промяната да изчезне.

    И с много от тях, събрала ни преди само 30 месеца една кауза, станахме близки приятели, станахме семейство. И зная, че всеки един от нас ще продължи да работи в полза на обществото, не зависимо дали в Народното Събрание, в Министерски съвет, в местната власт или в сферите, където можем да бъдем най-ефективни, дори в квартала в който живеем. Всеки един от нас е увлякал десетки, всеки един от тях още толкова и т.н. И това ми дава надежда, че промяната вече е необратима. Бавна, дълга, трудна, но необратима.

    Няма и да се опитам да правя отчет за свършеното от мен за тези 30 месеца в активната политика, както правят някои колеги, защото постиженията са плод на колективна визия, колективни усилия, на напрегнати дни и безсънни нощи на цели екипи, а не на един човек.

    Но, ако съм успял да дам надежда за промяна към добро на хората, ако съм успял да помогна дори само на 2 села, на 2 семейства, на 2 деца..., а те са много повече, си е заслужавало.

    П.п.

    Така и не си направих профил във фейсбук на "политик", защото никога не се възприех като такъв. Това е личният ми профил. И ще продължа да го ползвам като такъв. Ако има хора в приятелската ми листа или такива които ме следват само заради политическите новини, коментари и анализи, може да останат разочаровани в бъдеще. Както и тези, които ме следват само за да ме плюят за политическата ми принадлежност.

    Всеки е свободен да избира дали да продължава да ми е "приятел" или да ме следва във Фейсбук".

    ]]>
    https://clubz.bg/149185 https://clubz.bg/149185 Sat, 27 Apr 2024 10:44:57 GMT Sat, 27 Apr 2024 10:57:20 GMT
    ;Уолстрийт джърнъл;: Путин вероятно не е поръчал убийството на Навални, смятат спецслужбите на САЩ Американски разузнавателни агенции съобщиха, че руският президент Владимир Путин вероятно не е поръчал убийството на опозиционния политик Алексей Навални в арктическия затворнически лагер през февруари, предаде "Уолстрийт джърнал", цитиран от Ройтерс и БТА.

    47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия. Неговите сътрудници, които властите окачествиха като екстремисти, обвиниха руския държавния глава, че го е убил и увериха, че ще предоставят доказателства за твърденията си.

    Кремъл отрича да е замесен в случая. Миналия месец Путин нарече смъртта на Навални „тъжна“ и посочи, че е бил готов да размени осъдения политик за затворник, излежаващ присъда на Запад, при условие, че Навални никога няма да се върне в Русия. Сътрудниците на покойния опозиционер признаха, че са били водени такива разговори.

    „Уолстрийт джърнал“ цитира неназовани запознати източници, според които американските разузнавателни агенции са достигнали до заключението, че Путин вероятно не е издавал заповед за покушение срещу Навални. Те изтъкват обаче, че Вашингтон не е освободил от отговорност руския лидер за смъртта на Навални, като се има предвид, че опозиционерът бе отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г. от агенти на руската Федерална служба за сигурност и бе задържан заради обвинения, които са политически мотивирани.

    Ройтерс не може независимо да потвърди информацията на „Уолстрийт джърнал“. Вестникът се позовава на източници, според които констатацията е "широко приета в разузнавателната общност и споделена от няколко агенции, включително ЦРУ, Службата на директора на националното разузнаване и разузнавателния отдел на Държавния департамент".

    Оценката на САЩ се основава на редица сведения – класифицирани разузнавателни данни, както и анализ на публични факти, включително периодът, когато е настъпила смъртта на Навални, и как тя е засенчила преизбирането на Путин през март, посочва вестникът, позовавайки се на някои от своите източници.

    Изданието цитира Леонид Волков, високопоставен сътрудник на Навални, който нарича заключенията на САЩ наивни и нелепи.

    ]]>
    https://clubz.bg/149184 https://clubz.bg/149184 Sat, 27 Apr 2024 10:23:59 GMT Sat, 27 Apr 2024 10:35:42 GMT
    БНБ: Очаква се в средата на май да бъде набран 200 млн. лева нов дълг 200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар.

    В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200 милиона лева, като постигнатата среднопретеглена доходност на емисията е 3,01%.

    Тази година страната ни не е излизала на международните пазари. Общо за годината според бюджета може да бъде поет нов дълг от 11,7 млрд. лева. Общата задлъжнялост на страната ни не бива да надхвърля 48 млрд. лева.

    ]]>
    https://clubz.bg/149183 https://clubz.bg/149183 Sat, 27 Apr 2024 10:21:16 GMT Sat, 27 Apr 2024 10:22:43 GMT
    Украйна атакува с дронове две петролни рафинерии и военно летище в Краснодар Украйна атакува с дронове рано тази сутрин две петролни рафинерии и военно летище в руския Краснодарски край, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

    Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), допълва Ройтерс по информация на източник от украинското разузнаване. Под прицел са били нефтопреработвателните заводи в градовете Илски и Славянск на Кубан, както и Кушчовската военна авиобаза в Краснодарския край на Русия.

    По-рано Ройтерс информира, че нападението е нанесло щети на петролната рафинерия "Славянск" в Славянск на Кубан. Агенцията допълни, че в резултат от атаката преработвателният комбинат е спрял частично дейността си. Ройтерс се позова за тази информация на руски държавни агенции.

    "Дейността в комбината е частично преустановена. Десет безпилотни летателни апарата бяха насочени директно към рафинерията. Избухна голям пожар. Може и да има щети, които още не сме открили", заяви директорът по сигурността на "Славянск" Едуард Труднев.

    Според Ройтерс рафинерията в Славянск на Кубан преработва около 170 000 барела петрол дневно.

    ]]>
    https://clubz.bg/149182 https://clubz.bg/149182 Sat, 27 Apr 2024 09:40:22 GMT Sat, 27 Apr 2024 09:59:40 GMT
    Motley Crue с първа нова музика след Мик Марс (ВИДЕО) Motley Crue пуснаха нов сингъл, озаглавен Dogs of War. Това е и първата им нова песен от пет години и първа, след като замениха китариста и съосновател Мик Марс с Джон 5 през октомври 2022 г.

    Можете да гледате компютърно анимирания видеоклип Dogs of War по-долу. Да, Винс Нийл е около 3 пъти по-слаб от реалността...

    Песента съдържа отправки ту към алтернатив метъл рифове, редуващи се с мелодични пасажи, като Винс Нийл призовава:

    „Не позволявайте на тези копелета да ви разочароват“.

    Видеото съдържа препратки към няколко епохи на групата, от неоновите надписи на Girls, Girls, Girls до прасета в костюми в духа на Generation Swine, отбелязва ultimateclassicrock.com.

    Motley Crue разкриха миналия април, че работят върху нова музика с дългогодишния им продуцент Боб Рок. Естествено - рожба на Боб Рок са шедьовърът, оглавил класациите Dr. Feelgood (от 1989), едноименният Motley Crue (1994) и други отделни парчета.

    И нищо чудно - бандата звучи с невероятна тяга... Което е комай и най-голямото достойнство на новата песен.

    Парчето е изградено от скучно и безидейно канто, с безмислени "ОО-ААА", а ако солата на Джон 5 ги нямаше - никой нямаше и да забележи.

    Мик Марс, който си тръгна огорчен от бандата след поредица от ужасяващи обиди и разкрития и дори призовки за съдебни дела, също не кротува. Той пусна нова музика дори преди бившите си съотборници.

    Ако има нещо наистина симпатично, е че поотделно и двата "лагера" звучат много по-метъл..

    ]]>
    https://clubz.bg/149181 https://clubz.bg/149181 Sat, 27 Apr 2024 08:32:22 GMT Sat, 27 Apr 2024 09:39:49 GMT
    Вечното дерби: ЦCKA-София и ;Левски; излизат в последен сблъсък през сезона ЦСКА и "Левски" се изправят в последен сблъсък през сезона на Националния стадион "Васил Левски". Мачът започва в 16:15 часа и с него стартира и шампионският плейоф. "Армейците" заемат второ място, само с точка пред третия - "Черно море". "Сините" пък са пети и се нуждаят от победа, чрез която ще съхранят шансовете си да играят в Европа през следващия сезон.

    "Левски" има още една причина да се бори за трите точки - вечният съперник триумфира с 2:0 при последния сблъсък преди три седмици. Първото дерби през сезона, което се игра през октомври, приключи при резултат 1:1.

    Заради мача движението в центъра на София се променя. От 08:00 часа до приключване на футболната среща се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, на паркинга на моста пред националния стадион.

    Полицията предприема мерки за опазване на обществения ред, като ще бъдат използвани дронове и видеокамери за установяване на нарушители. Около стадиона ще има пунктове за проверка, като е забранено използването на пиротехника.

    ]]>
    https://clubz.bg/149180 https://clubz.bg/149180 Sat, 27 Apr 2024 07:41:22 GMT Sat, 27 Apr 2024 07:55:07 GMT
    Fitch потвърди кредитния рейтинг на България на ниво ВВВ с положителна перспектива Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщи българското финансово министерств

    Рейтингът на България е подкрепен от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвето.

    Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, което би довело до по-нататъшни подобрения на показателите за външната позиция на страната. Въпреки забавяне на процеса по приемане на еврото след януари 2025 г. и подновената политическа несигурност, Fitch Ratings отчита, че има широка политическа ангажираност на местно и на ниво ЕС за приемане на еврото. Всички законодателни мерки, които отразяват ангажиментите след влизането във Валутно-курсовия механизъм II, са приети. Законът за централната банка беше приет през февруари 2024 година.

    Приемане на еврото: Инфлацията (според ХИПЦ) в България се понижи значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС. Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г. Според Fitch Ratings България би могла да изпълни критерия за ценова стабилност най-рано през четвърто тримесечие на 2024 г. и в зависимост от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС.

    България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс). Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

    Постепенно възстановяване на растежа: Българската икономика нарасна с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции. Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление. Fitch Ratings очаква растежът на реалния БВП да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

    По-бавно намаление на инфлацията: Инфлацията според ХИПЦ беше 3,1% през март 2024 г., което е над равнището на ЕС 27 от 2,6%, но под пика от 15,6% през септември 2022 г. Този спад се дължи главно на базовите ефекти, по-ниските цени на енергийните стоки и забавянето на инфлацията при храните. От Fitch Ratings очакват инфлацията да продължи да намалява, макар и с по-бавни темпове. Според рейтинговата агенция, мерките на правителството и връщането на някои данъчни ставки към стандартните им нива трябва да бъдат като цяло неутрални за инфлацията. Те очакват средногодишната инфлация да бъде 3,3% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г., по-ниска от 8,6% през 2023 година.

    По-големи фискални дефицити в средносрочен период: Дефицитът на сектор „Държавно управление“ беше 1,9% от БВП през 2023 г. Стабилният пазар на труда увеличи приходите от данъка върху доходите на физически лица и социалните вноски, докато по-високите социални и капиталови разходи натежаха върху разходната част на бюджета. Fitch Ratings прогнозират бюджетен дефицит от 2,9% през 2024 г. и 3% през 2025 година. Нарастващите социални нужди, забавянето на изпълнението на реформите и липсата на надеждно средносрочно фискално планиране, дължащи се на нестабилността на последните правителства, отслабиха фискалната позиция на България през последните години.

    Фактори, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга, са: Допълнителен напредък в присъединяването към еврозоната, като потвърждение, че България е изпълнила критериите за членство и по-голяма сигурност относно вероятния момент за приемане на еврото; увеличаване на потенциала за растеж, чрез прилагане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно използване на фондовете на ЕС.

    Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга, са: Липса на напредък в присъединяването към еврозоната поради постоянна политическа нестабилност или неизпълнение на критериите за конвергенция; по-слаби перспективи за икономически растеж, в резултат на неблагоприятни политически развития, които утежняват изпълнението на реформите.

    ]]>
    https://clubz.bg/149178 https://clubz.bg/149178 Sat, 27 Apr 2024 06:34:43 GMT Sat, 27 Apr 2024 06:41:12 GMT
    Отбелязваме Лазаровден Православната църква отбелязва Лазарова събота.

    В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар.

    В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес.

    Богослуженията на Лазарова събота с особена тържественост припомнят как преди страданията и кръстната си смърт Христос възкресил своя приятел Лазар, починал преди четири дни.

    След Лазаровото възкресение мнозина свидетели на чудото станали последователи на Христос и повярвали в учението му. В първосвещениците и законниците обаче чудното събитие предизвикало негодувание и било непосредствен повод да поискат смъртта на Спасителя.

    В богатата обредна традиция на Лазаровден се откроява ритуалът на лазаруването.

    "Девойки на предженитбена възраст – пременени, натъкмени, събрани на групички, вървят от къща на къща и пеят весели лазарски песни. И стопанките трябва да дарят лазарките с бели несварени яйца", обясни етнографът Недка Димитрова пред БНР.

    И до днес лазаруването се спазва на много места у нас.

    ]]>
    https://clubz.bg/149177 https://clubz.bg/149177 Sat, 27 Apr 2024 06:30:28 GMT Sat, 27 Apr 2024 06:33:29 GMT
    Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна в три области Руските въоръжени сили са атакували днес енергийна инфраструктура в три украински области, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

    Агенцията уточнява, че са нанесени щети на енергийни съоръжения и е ранен най-малко един работник, цитирайки изявление на министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.

    Той пише в своя канал в приложението "Телеграм", че мишените на руската армия са били в Дпепопетровска област в Централна Украйна, както и в западната част на страната - в Лвовска и Ивано-Франсковска област.

    От най-големия частен украински доставчик на електроенергия - компанията ДТЕК, съобщиха, че са ударени четири нейни топлоелектрически централи (ТЕЦ).

    "Врагът отново подложи на масиран обстрел украинските енергийни съоръжения", се казва в изявлението на ДТЕК, цитирано от Ройтерс. "Беше сериозно повредено фирмено оборудване. Точно в този момент работници се опитват да неутрализират последиците от нападението", допълва компанията, която пояснява, че засега не е постъпила информация за пострадали.

    Ройтерс припомня, че от 22 март насам руските сили са съсредоточили своите въздушни удари върху енергийния сектор на Украйна, като атакуват ТЕЦ, ВЕц и други енергийни съоръжения на украинска територия почти всекидневно.

    Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

    В първата зима на руското нашествие Москва насочи своя първи масиран въздушен удар по енергопреносната мрежа на Украйна, отбелязва още Ройтерс.

    Агенцията съобщава и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 12 руски дрона в Днепропетровска област, като цитира началника на местната областна военна администрация Сергий Лисак.

    "За жалост не можахме да избегнем последствията (от руските атаки). Енергийни съоръжения в районите на Днепър и Кривой рог са повредени, избухнаха и пожари", заяви Лисак, като допълни, че е нарушено и водоснабдяването в град Кривой рог.

    ]]>
    https://clubz.bg/149176 https://clubz.bg/149176 Sat, 27 Apr 2024 06:00:26 GMT Sat, 27 Apr 2024 06:03:28 GMT